Publisert: 19.03.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Agromek husdyr, 2009

Finanskrise, energisparing, nye miljøkrav, flere avvente, og færre nordmenn preget årets Agromek. Men krisetid betyr ikke mindre kreativitet og færre nyheter.


Agromek husdyr, 2009

Finanskrise, energisparing, nye miljøkrav, flere avvente, og færre nordmenn preget årets Agromek. Men krisetid betyr ikke mindre kreativitet og færre nyheter.

RÅNEKJØTT FALT I SMAK PÅ AGROMEK

Køen er lang når Peter Andersen og Birte Nörtoft i andelslaget og mølla Århusegnen serverer rånefilet fra 150 kilos råner. Det lukter ikke, smaker fortreffelig, og slår godt an blant kriseramma danske svineprodusenter. Rånen er fôret med Cikodan, en nyhet under fjorårets Agromek som gir bedre mage- og tarmsunnhet hos grisen. Det er prøveslaktene fra et nylig avsluttet råneforsøk som serveres på årets Agromek.

 

– Vi delte ut 1500 smaksprøver av rånefilet første dag på Agromek. Det falt tydelig i smak, forteller Andersen og Nörtoft når de tar fatt på stekinga under dag to av messa. Hvis en kan unngå å kastrere dansk hanngris vil gevinsten for dansk svineproduksjon bli hele 700 millioner kroner. Akkurat det kan danskene trenge nå.

 

 

Årets Agromek var tydelig preget av finanskrise. Jordprisene i Danmark har steget kraftig de seinere årene, men presses nå ned. Jordprisene har falt med rundt 20 prosent i år eller fra nivåer rundt 30000 kr/daa til ned mot 20000 kr/daa. De som har kjøpte gård i 2007 –2008 sitter særlig hardt i det. Konkurser vil derfor komme. Byggentrepenører sliter også og mangler oppdrag. Det vil si de har en del avtaler i boks, men bankene sier nei til finansiering. Gråkjær har for eksempel redusert antall ansatte med en tredjedel. Det danske markedet er klart hardest rammet. Men både entrepenører og svinebønder har tro på at det snart er lys i tunnelen. Samtidig er de opptatt av kostnads- og energisparing, pluss målet om 35 avvente per årspurke. I dag avvennes 27 smågris per årspurke i snitt, men tallet må opp for å få økonomi i produksjonen.

 

Om tre år kommer også nye miljø- og løsdriftskrav i EU. Det betyr blant annet fødebinger uten permanent fiksering. Nytt regelverk kunne merkes på årets messe. Både Egebjerg, Jyden og Std Vissing (se egen sak) viste nye fødebinger som ville holdt norske arealkrav. Det var 38600 besøkende på den første Husdyr-Agromek. Det er ca. 13000 færre enn på fjorårets messe. Blant annet sviktet nabolandet i nord. Men de som kom fikk se 53 godkjente svinenyheter, pluss andre nyheter. Et utvalg av dem presenteres i Svin. Neste år er det ny utstilling der også maskinene finnes.