Publisert: 16.02.2018 Oppdatert: 16.08.2018

Stikkord:

Advarer mot afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest var et av hovedtemaene under et fagseminar på gris i Sveits nylig. Sveitserne er redd sykdommen plutselig dukker opp både i Tyskland og Sveits.


Bilde: Robert Graage fra veterinærinstituttet i Zürich advarer mot afrikansk svinepest, og at sykdommen kan spres med matrester.

 

Afrikansk svinepest nærmer seg Tyskland med stormskritt etter et utbrudd som startet i Kaukasus for 10 år siden. I 2014 kom sykdommen til Polen, og i 2017 til Tsjekkia. Men utbruddet i Tsjekkia dukket opp over 500 km unna nærmeste registrerte tilfelle i Polen. 

Trolig matrester
– Mest sannsynlig var kilden matrester, tror Robert Graage fra Veterinærinstituttet i Zurich. Slik sett er det ikke umulig at sykdommen plutselig også kan dukke opp i Sveits, men det er trolig bare et tidsspørsmål før sykdommen rammer Tyskland. I Tyskland er det satt opp skilt på rasteplasser om at det ikke må kastes matrester med kjøtt. Tyskerne har også tatt forholdsregler med spesielle søppeldunker som villsvin ikke kan bryte seg inn i. Og arbeidere fra øst europeiske land blir sendt hjem hvis de har med kjøtt fra hjemlandet.

– Turister, jegere, sjåfører og utenlandske arbeidere kan spre sykdommen raskt over lange avstander gjennom kjøtttrester. Dette er vanskelig å kontrollere, sier Graage.

Kan bety sammenbrudd
Skulle svinepest ramme Tyskland, og særlig nord-Tyskland der det er svært stor svineproduksjon, kan det bety et fullstendig sammenbrudd av næringen. Eksport av kjøtt blir ikke tillatt. Det blir sperresoner rundt steder med utbrudd, og det kan ta svært lang tid å få bukt med problemet. 

– Vi må allerede ha høy beredskap mot svinepest i Sveits, og ikke vente til at sykdommen kommer til Tyskland, mener Graage. Sveits har i dag mye villsvin i nord og i vest i områdene som grenser til Tyskland og Frankrike. Brede motorveier hindrer videre utbredelse i alpelandet, men viltbroer og underganger bidrar til at villsvin brer seg videre.