Stikkord:
Svin nr. 3 – 2023
Active NS er en dansk oppfinnelse. Bak står firmaet FCSI og Karl E. Molbech. I dag selges tredje generasjon av produktet til mange land. I Norge brukes det også av stadig flere ifølge leverandøren Husdyr Systemer AS. En av de som bruker det er smågrisprodusent og gjødselentrepenør Andreas Dobloug ved Hamar.
– Normalt tilsetter vi dette rett i kummen etter litt omrøring og gjerne dagen før vi kjører ut gjødsla, forteller Dobloug. Han kjører gjødsel for blant andre Norsvin.
Hans oppfatning er at flisa blandes inn mye bedre i gjødsla ved å tilsette Active NS.
– Vi får tømt kummen bedre, forteller Andreas. Om det blir mindre lukt er han derimot usikker på.
Lukter mindre
Lenger sør, ved Ørje i Østfold, tror imidlertid svineprodusent Jarle Jørgensen det.
– Naboene lurte på hva det var med gjødsla mi i fjor. Det luktet jo ikke når jeg kjørte, forteller Jarle.
Også han mener gjødsla løser seg opp bedre ved å tilsette Active NS. Ifølge leverandøren blir også gjødselvirkningen bedre og proteinprosent i korn høyere ved bruk av Active NS. Fra Danmark finnes også forsøk som tyder på dette.
For de som har problemer med å tømme gjødselkummen anbefaler daglig leder Jørn Sæverhagen i Husdyr Systemer å tilsette en sekk eller to med Active NS etter at du kjørt ut gjødsla.
– Da blir det enklere å tømme kummen neste gang, sier Sæverhagen.
Prisen på Active NS er ca. 2,70 kr per kubikk gjødsel (se: FCSI.dk eller husdyrsystemer.no)
Tilsetter bakteriekultur
I Sverige har firmaet OxyG en bakteriekultur de tilsetter gjødsla. Dette gir er en mer lettflytende gjødsel. OxyG importerer bakteriekulturen fra USA og oppformerer denne etter egen oppskrift i Sverige.
– Bakteriekulturer for tilsetning i husdyrgjødsel er vanlig i USA og Canada, forteller daglig leder Ricard Carlsson i OxyG. Du får ifølge Carlsson en effektiv nedbryting av organisk materiale. Det blir som å kjøre gjødsel gjennom en biogassprosess.
– Du oppnår en mer lettflytende gjødsel som lukter mindre, og omrøringstiden blir gjerne halvert, opplyser Carlsson.
Melkeprodusenter
Ved Gislaved i Småland har mjølkeprodusentene Sofie og Isak Svenningsson brukt OxyG i fire år. Gården har 45 kyr, bruker sagflis til kyrne og har en kum på 1000 kubikk.
– Vi tilsetter ca. en halv desiliter eller to kaffeskjeer OxyG i gjødselrenna en gang i uka. Det gjør vi hele året, forteller Isak.
Resultatet er at organisk materiale forsvinner i gjødsla. Konsistensen blir finere og gjødsla klart lettere å røre opp.
– Før brukte vi 5 timer på å røre opp gjødselkummen. Nå bruker vi to. Dessuten har vi omtrent aldri stopp i rør og slanger når vi sprer gjødsel. Det lukter heller ingenting ved gjødselkjøring, forteller Isak Svenningsson.
En forutsetning for å få bakteriekulturen til å virke er at temperaturen i gjødsla er over fem grader. Dermed er det gunstig at den tilsettes i gjødselrenna. OxyG bør også brukes noen måneder før en kjører gjødsel for å få ønsket effekt. Pris i bruk er ca. 1 kr per kubikk gjødsel. (se: OxyG.se).