Publisert: 12.09.2024 Oppdatert: 12.09.2024

Stikkord:

Delta Norge:

Bidrar til økt bærekraft

Den nye rånetest- og forskningsstasjonen er dobbelt så stor som gamle Delta Norge. Norsvinsjef Olav Eik-Nes og teknologidirektør/konstituert konsernsjef Hans Olijslagers i Topigs Norsvin forteller mer om viktigheten og bidraget fra Delta Norge på veien mot en mer bærekraftig svineproduksjon.


Bildet: Teknologidirektør/konstituert konsernsjef Hans Olijslagers i Topigs Norsvin og Norsvinsjef Olav Eik-Nes foran det nye flotte skiltet ved veien inn mot Delta Norge. Foto: Ricardo Foto
Av: Peter Loenen, Kommunikasjonssjef i Topigs Norsvin

 

Delta Norge vil være stedet der unge råner av Norsvin Landsvin og TN Duroc vil bli testet og selektert. Det blir også en viktig forskningsstasjon. Utstyrt med moderne teknologi, gjør det mulig å forske på forbedret robusthet og dyrevelferd.

 

Hvorfor bygge en stasjon som Delta Norway i Norge?

Hans Olijslagers:
– Delta Norge er det siste elementet i vår plan om å oppgradere vår avlsstruktur som startet for åtte år siden. Andre viktige trinn i denne planen var sentraliseringen av kjerneavlen av Z-linjen og TN Tempo i Canada og byggingen av Delta Canada og Innova Canada.

Olav Eik-Nes:
– At planen er fullført betyr ikke at vi ikke investerer mer. For øyeblikket er vår avlsstruktur best mulig. Men vi vil undersøke nye investeringer i fremtiden. Vi er et innovativt selskap, og det betyr at vi fortsetter å se inn i fremtiden og fortsetter å lage planer. Et eksempel er å finne nye og bedre måter å teste under kommersielle forhold. Dette er viktig for eksempel for å forbedre sykdomsresistens og andre robusthetsegenskaper. Ettersom våre avlsbesetninger nå har høy helsestatus, må vi se nærmere på det. Det er mye data tilgjengelig eller målbart allerede. Det handler ikke bare om å måle disse dataene, men også hvordan vi bruker dem i vårt avlsprogram.

 

Hva vil kundene merke ved at Delta Norge er operativ?

Hans Olijslagers:
– Delta Norge vil øke den genetiske fremgangen med 10 prosent, spesielt på fôreffektivitet og daglig tilvekst. Det er betydelig og vil merkes.

Olav Eik-Nes:
– Men vi har også flere råner tilgjengelig. Delta Norge er dobbelt så stor som den gamle Deltastasjonen. Dette betyr at vi kan levere flere råner til kundene. Den gamle Delta Norge-stasjonen vil bli omgjort til et rånehotell med navnet Sigma Nucleus Center hvor råner går etter å ha blitt testet. Dette øker våre muligheter for eksport og vil redusere genetisk etterslep. Kunder vil ha enklere og raskere genetisk fremgang i sine fjøs.

Hans Olijslagers:
– Dette kombinert med det faktum at Norge har utryddet APP, betyr at vi nå kan eksportere SPF-dyr fra Norge. Dette åpner nye markeder for våre dyr som nå kan leveres direkte fra Norge og det reduserer genetisk etterslep. Vi kan nå levere flere råner med høy helsestatus i større partier med det høyeste genetiske potensialet til flere kunder i flere land.

Olav Eik-Nes:
– Det er det som vil være merkbart allerede på kort sikt. På lengre sikt vil effekten av å kunne selektere på nye egenskaper være mulig fordi vi bruker kamerateknologi i Delta Norge for å observere grisene. Egenskaper som forbedrer dyrevelferd og sosial atferd.

 

Bærekraft i bred forstand er også noe som er viktig i forhold til Delta Norge. Kan dere forklare?

Olav Eik-Nes:
– Som nevnt tidligere vil fôreffektiviteten forbedres raskere enn før. Dette betyr at mindre fôr trengs, mindre land brukes, og på den annen side produseres det mindre klimagasser ved produksjon av svin. Med millioner av Topigs Norsvin-griser i verden, fører dette til en betydelig reduksjon av miljøpåvirkningen.

Hans Olijslagers:
– Også dyrevelferdsaspektet ved bærekraft kan nevnes. Olav forklarte allerede at vi skal avle for nye egenskaper på dette, men Norge er allerede et foregangsland på dyrevelferd. I mange år har de hatt griser med lange haler og bruker fri fødsel. Griser er avlet og selektert i mange år i dette miljøet. Med Delta Norge kan vi nå eksportere denne evnen til å produsere under disse forholdene til andre land.

Olav Eik-Nes:
– Den nye og bedre CT-skanneren vi har på Delta Norge vil også bidra ekstra til forskning på robusthet. Vi vil helt sikkert oppdage mange nye ting. Det vil bidra til bedre dyrevelferd og mindre miljøpåvirkning. Vi ser på robusthetsegenskaper som bein- og skjelettstyrke, men også på det jeg kaller grisens motor: Hjertet og lungene. Å gjøre griser sterkere er nødvendig. For øyeblikket dør for mange griser under produksjon. Høyere overlevelse fører til høyere effektivitet, mindre miljøpåvirkning og selvfølgelig bedre dyrevelferd.

 

Hva gjør dere stolte når dere ser på Delta Norge?

Olav Eik-Nes:
– At våre eiere, bøndene, er visjonære og vil investere i framtida for svineavl internasjonalt og via det investere i sin egen framtid og svineproduksjon på egen gård. Sammen skaper vi en avlsstruktur som vil gi oss mange muligheter. Vi vil oppnå mye de neste årene. Det vil øke Norsvin og Topigs Norsvins konkurranseevne, men også konkurranseevne til våre eiere og kunder. Vi klarer det ved å jobbe sammen som ett team.

Hans Olijslagers:
– Med ferdigstillingen av Delta Norge, fullførte vi vår avlsstrukturplan fra 2016. Da vi fusjonerte i 2014, satte vi oss et mål om å doble hastigheten på genetisk fremgang på ti år. Dette har vi allerede oppnådd. Og med Delta Norge vil vi øke fremgangen enda mer.