Publisert: 11.09.2024 Oppdatert: 11.09.2024

Stikkord:

Det er ikke et vanlig fjøs

Norsvin åpnet i juni den nye teststasjonen Delta Norge i Løten kommune. Anlegget representerer et betydelig teknologisk fremskritt i forhold til tradisjonelle fjøs og vil sette nye standarder for testing av råner og utvikling innen svineavl.


Bildet: Knut Reistad, Jørn Jørgensen og Øyvind Schiager.

 

I denne artikkelen ser vi nærmere på prosjekt- og byggeledelsen bak dette ambisiøse prosjektet til 150 millioner kroner og hva som skiller Delta Norge fra et vanlig fjøs.

 

Sentral rolle
Prosjektleder og økonomisjef Jørn Jørgensen i Norsvin har hatt en sentral rolle i å styre prosjektet fra planleggingsstadiet i mai 2021 til ferdigstillelse i 2024.
– Det har vært voldsomt til tider, men utrolig givende å jobbe med et så dedikert team både internt og eksternt, sier Jørgensen.
Han fremhever spesielt samarbeidet og innsatsen til alle involverte, som har bidratt til å realisere prosjektet med minimale kompromisser.

 

Ekstern byggeleder
Byggeleder Knut Reistad fra Sweco har hatt ansvaret for sikkerheten på byggeplassen og den administrative oppfølgingen av entreprenørene.
– Byggeledelse innebærer å sikre at prosjektet utføres i henhold til kontrakter og spesifikasjoner, samt å holde regelmessige byggemøter og sikkerhetsrunder, forklarer Reistad. Han har tidligere hatt lignende roller i andre store prosjekter.

 

Det fjøsfaglige alibiet
Øyvind Schiager fra Kluke Agri har bidratt med sin ekspertise innen fjøssystemer.
– Delta Norge er designet for å være funksjonelt likt et vanlig fjøs med binger og innredning, men har omfattende teknologiske tillegg som skiller det ut, sier Schiager.
Han peker på avanserte systemer for gjødselhåndtering, automatisert fôring, og bruk av vaskeroboter som eksempler på teknologier som kan overføres til mindre skala i andre fjøs.
Delta-stasjonen inkluderer også en rekke automatiserte løsninger for å redusere arbeidsmengden og øke effektiviteten. Jørgensen påpeker: – Vi har satset på å automatisere så mye som mulig, fra strøing til vasking, for å minimere manuell arbeidsinnsats.

 

Her overrekker prosjektleder Jørgensen nøkkelen til byggherren Olav Eik-Nes. Foto: Norsvin

 

Interne ressurser
Prosjektet har i tillegg hatt Norsvinmedarbeiderne Kristoffer Øibakken (intern byggeleder) og Anette K. Westad (leder Norsvin Delta) som svært viktige bidragsytere inn mot Norsvins ansatte.
– Det har vært avgjørende å kunne ha med både Kristoffer og Anette det siste året for å sikre gode løsninger og god forankring mot Norsvins ansatte, sier Jørgensen.

 

Byggeprosessen og samarbeid
Prosjektet og prosjektdeltakerne har hatt en stram tidsplan, men har klart å oppnå imponerende resultater på kort tid.
– Vi har hatt 14-dagers intervaller på byggemøter med alle entreprenørene, noe som har vært avgjørende for å holde prosjektet på sporet, sier Reistad.
Han understreker viktigheten av tillit og god kommunikasjon mellom alle involverte parter som en nøkkelfaktor for suksessen.
Samarbeidet med lokale aktører har også vært viktig.
– Vi har også hatt tilsvarende 14-dagers intervaller på byggherremøter mellom Fjøssystemer og Norsvin der beslutninger har blitt fattet. Vi har sikret god forankring og koordinering. Vi har også fokusert på å bruke lokale leverandører og entreprenører så langt det lar seg gjøre, sier Jørgensen.
Dette har ifølge Jørgensen ikke bare bidratt til å støtte lokalt næringsliv, men også sikret raskere respons og bedre tilpasning til lokale forhold.

 

Energi og miljø
Viktige aspekter ved Delta Norge er blant annet anleggets energiløsninger.
– Vi har installert flere energibrønner for bergvarme som gir både oppvarming og kjøling. Dette bidrar til en bærekraftig og kostnadseffektiv drift, forklarer Reistad.
Selv om solcellepaneler ikke er installert på nåværende tidspunkt, er anlegget forberedt for fremtidig utvidelse.
– Vi har investert i å gjøre taket klart for solcellepaneler, og vurderer muligheter for bakkemonterte paneler som følger årstidene og vinkler for best mulig energiproduksjon, sier Jørgensen.

 

Er Delta et vanlig fjøs?
Mens Delta Norway deler mange fysiske trekk med tradisjonelle fjøs, som binger og innredning, er funksjonen og teknologien ifølge Schiager betydelig mer avansert.
– Dette anlegget er utstyrt for testing og forskning, noe som krever nøyaktig kontroll og overvåking av miljø og dyrevelferd. De teknologiske løsningene her kan brukes som modell for fremtidige forbedringer i vanlige fjøs, sier Schiager.

 

Stolt prosjektleder
Prosjektet har vært en stor suksess, ikke bare på grunn av de teknologiske fremskrittene, men også takket være det tette samarbeidet mellom alle involverte parter.
– Dette har vært en læringsrik og utfordrende reise, men resultatet er et toppmoderne anlegg som vil tjene Norsvin og svineavlsindustrien i mange år fremover, sier Jørgensen stolt. Med en solid grunnmur av teknologisk innovasjon, bærekraftige energiløsninger og et sterkt søkelys på dyrevelferd, er Delta Norge satt til å bli et fyrtårn i bransjen.