Publisert: 11.09.2024 Oppdatert: 11.09.2024

Stikkord:

Nytt enormt avlsanlegg i Kina

I sommer ble det avholdt en velorganisert åpning en ny avlsstasjon for oppformering av genetikk nær Wuwei i Gansu-provinsen i Kina. Dette prosjektet er et samarbeid og joint venture mellom det delvis norskeide nederlandske selskapet Topigs Norsvin (TN) og det kinesiske storkonsernet Muyuan Foods.


Bildet: De siste årene har Muyuans anlegg nær Nanyang, i det sentrale Kina, tatt form. Foto: Muyuan Foods

 

Den nye avlsstasjonen, som ifølge TNs pressemelding om saken vil ha stort fokus på dyrehelse, vil ha en kapasitet på 1200 purker og vil huse både mor- og farlinjer. Dette vil ifølge selskapet danne grunnlaget for en avlsinfrastruktur som vil levere høykvalitets genetikk til både Muyuan og andre produsenter i Kina.
Muyuan er verdens største svineprodusent og verdens nest største matvareprodusent. Seremonien i sommer markerte ifølge TNs pressemelding begynnelsen på et samarbeid mellom Muyuan og Topigs Norsvin, og representerer «et felles skritt fremover innen moderne landbruk.»
– Begge partnere styrker hverandre. Topigs Norsvin er et ledende og innovativt avlsselskap som forplikter seg til å levere høykvalitets genetikk til kundene gjennom innovativ avlsteknologi og forskning. Muyuan Foods er verdens største svineproduksjonsselskap, kjent for sin rike erfaring og fremragende markedsytelse, heter det i meldingen.
Også vanlige nordmenn eier en bitteliten andel av den enorme kinesiske griseprodusenten gjennom Oljefondets investeringer.

 

Stort mulighetsrom
Direktør Olav Eik-Nes sier til Nationen at dette er et stort mulighetsrom for TNs utvikling i Kina.
– Kina er verdens største marked for svinekjøtt, og de har et stort behov for å sørge for nok protein til befolkningen.
Eik-Nes forklarer at Norge ikke har handelsavtale eller helsesertifikat med Kina.
– Norsvins genetikk må gå via TNs anlegg i Frankrike og USA, sier han.
Eik-Nes uttaler seg videre til Nationen:
– Det er litt synd, for hvis vi kunne solgt genetikken direkte til Kina, vil det kunne øke våre verdiskaping.
Han håper det på sikt kan komme på plass en avtale som gjør selskapet i stand til å eksportere genetikk til Kina.
– Dette er en stor nyhet, på den måten at vi får et fotfeste i et viktig land og i et stort og viktig selskap.
– Kinesiske Muyuan er vel et selskap som skiller seg betydelig fra en grisebonde på for eksempel Løten?
– Det som er litt viktig, og jeg har ikke vært og sett produksjonen deres, er at selv om man har gris i flere etasjer, er det ikke dermed sagt at du automatisk for eksempel har dårlig dyrevelferd, så lenge hver etasje er riktig utstyrt. Jeg vet at de er veldig opptatt av dyrevelferd og vestlig utvikling. Å dømme dem på grunn av at de har gris i flere etasjer, er det ikke grunnlag for, påpeker Eik-Nes til Nationen.

 

Anlegget i Gansu-provinsen i Kina ble åpnet med brask og bram i sommer. En seremoni som etter norske forhold virket stor og velregissert. Foto: Muyuan Foods

 

Gått fra bakgårdsproduksjon
Han mener det er gode grunner til å betrakte utviklingen i Kina som fremskritt.
– Man har gått fra bakgårdsproduksjon til mer systematikk i dyrehelse og dyrevelferd. Hvis man klarer å få det til å fungere, er det et framskritt.
Eik-Nes forklarer overfor Nationen at det i utgangspunktet er den samme genetikken som skal stå i det nye anlegget i Kina som brukes i Norge. Blant annet Norsvin Landsvin, som brukes i avlsarbeidet for å lage «flaggskip-purka» TN70 samt TN Duroc som far til slaktegrisen.
Da Nationen spør om han kommer til å ta turen fra Norge for å se på det nye anlegget, svarer Eik-Nes:
– Det blir nok aktuelt med noen studieturer, vi håper at vi får tatt en tur om ikke så altfor lenge, sier han til Nationen.

SVIN ber samtidig direktøren reflektere over noen aspekter ved saken som kanskje kan være utfordrende:
Ser du etiske og andre utfordringer med å bygge opp omfattende forretningssamarbeid med et stort selskap i Kina som i ytterste konsekvens kan bidra til å styrke matsikkerheten og dermed forsvarsevnen til det vi etter vestlig demokratisk prinsipper anser som et totalitært regime som direkte og indirekte truer andre land i Sør-Kinahavet og Stillehavsregionen?
Oljefondet hadde investeringer på over 400 milliarder kroner i Kina ved utgangen av 2023. Norske myndigheter oppfordrer generelt norske bedrifter til å handle internasjonalt, inkludert med Kina, men dette skjer innenfor visse rammer og med hensyn til nasjonale interesser og verdier. Det gjelder også for oss. Det er viktig å vurdere både etiske og geopolitiske forhold når vi inngår langsiktig forretningssamarbeid med næringsliv og myndigheter i ethvert land.

Tror du det kinesiske regimet ser på frisk tilførsel av kvalitets svinegenetikk fra Norge som en positiv utvikling og en fordel for landet i sin helhet?
Ja det tror jeg, men samtidig er det viktig å være klar over at det fleste land inklusiv Kina ønsker å være mest mulig selvforsynt med sin egen genetikk. Vår svinegenetikk er svært fôreffektiv og med det et viktig bidrag arealeffektivitet og dermed et bedre klima.

Kan et forretningssamarbeid på sikt med Kina få konsekvenser for TN dersom f.eks. en konflikt mellom Kina og AUKUS skulle blir aktuell og eventuelt eskalere? AUKUS er en trilateral sikkerhetspakt som ble etablert i 2021 mellom Australia, Storbritannia og USA. Dette initiativet kommer som en respons på de økende geopolitiske utfordringene i Indo-Stillehavsregionen, spesielt med tanke på Kinas ekspansive aktiviteter.
Jeg tror ikke at vår inntreden i Kina vil bli sett på så spesiell og betydningsfull i det perspektivet at det vil få konsekvenser.

Ser du noen langsiktige konsekvenser for TNs omdømme og internasjonale relasjoner ved å samarbeide med et stort selskap i et land med et regime som utfordrer internasjonal rett og skaper spenninger i en sensitiv region som Sør-Kinahavet?
Sett i lys av mitt svar på første spørsmål så tror jeg ikke det. Hvilke alternative strategier kan TN vurdere for å diversifisere forretningsforbindelser og redusere avhengigheten av samarbeid med kinesiske selskaper? Kina som verdens største svinekjøttproduserende land er et stort potensial for TN som ledende svinegenetikk selskap i verden. Men det er ikke avgjørende for TN for en ytterligere utvikling og vekst i et globalt marked.

Fakta: Muyuan Foods

Muyuan Foods ble etablert i 1992 og børsnotert i 2014. Selskapet har utviklet en integrert svineindustriell kjede som dekker fôrproduksjon, svineavl, svineoppdrett, slakting og bearbeiding. Muyuans visjon er ifølge selskapet å «forsyne folk med trygt svinekjøtt» og er «forpliktet til å produsere trygge, smakfulle og sunne høykvalitets svinekjøttprodukter som gir kundene en høyere og rikere livskvalitet.» I 2023 solgte selskapet 63,8 millioner griser og de slaktet 13,3 millioner griser i sine anlegg. Kilde: Muyuan Foods