Publisert: 11.09.2024 Oppdatert: 11.09.2024

Stikkord:

Best på smågris

Akershus, Hedmark og Trøndelag har de tre beste besetningene på smågris. Men de har noe ulik strategi.


Bildet: Jon Arne Sesseng i Selbu er nest best på smågris med landsvinpurker. Her avbildet foran grisehuset og med Selbusjøen i bakgrunnen.
Av: Erling Mysen

 

Håvard Ringnes i Ullensaker har vært blant de aller beste på smågris i en årrekke. I 2023 er han best for andre gang. Ringes har aller lavest fôrforbruk med 1,42 FEg per kg tilvekst. Bonden på Kløfta har smågrisproduksjon med sju ukers puljedrift og 7,1 m2 store binger. Det er mindre binger enn Sesseng og Myki (nr. to på lista).

Ringnes var satellitt i purkering fram til 2013, men bygde da gjeldpurkeavdeling og ble vanlig besetning med smågrisproduksjon. Samtidig la de om til SPF. Purkene ble faktisk kjøpt fra gården til Jon Arne Sesseng. Deretter har Ringnes hatt en lukket besetning med sikk-sakk-krysning (også kalt rotasjonskrysning). Gårder med sikk-sakk-krysning skal i teorien ikke få den aller beste tilveksten på smågrisen, men Ringnes får det likevel til.

Gården i Ullensaker har tørrfôring, smågrisfôr fra Felleskjøpet og bruker i tillegg Format melkestart. Ringnes gir torv blandet med melkestart fra smågrisen er ca. ei uke gammel. Det gis dessuten smågrisfôr i smågrishjørnet slik også de to andre gjør. Temperatur etter avvenning er 19 – 20 grader, men Ringnes har høyere temperatur i fjøset før avvenning enn Sesseng og Myki. De avvenner også litt tidligere.

 

Håvard Ringnes er best på smågris for andre gang i 2023. Ringnes tror ikke han gjør noe spesielt for å få det til, men bonden i Ullensaker bruker Format melkestart til smågrisen.

 

Best på tilvekst
Det er jevnt på toppen av smågrislista. Einar Myki i Løten deler andreplassen med Jon Arne Sesseng. Myki er aller best på daglig tilvekst av de tre med 709 gram. Myki la om til SPF i 2021 og bygde da to nye FT30 fødeavdelinger. Det vil si at Myki har de mest moderne fødebingene av de tre i toppen. Nå har de sju ukers puljedrift og 26 – 27 purker i pulja. Fødebingene er på 8,8 m2 der smågrisen går igjen til salg eller flyttes til slaktegrisavdelingen. Myki fôrer fram ca. en fjerdedel av grisen til slakt.

Spesielt hos Myki er at grisungene får flytende jern første uka etter at de først får en dose jernpasta. Torv gis som hos Ringnes og Sesseng etter ei uke. Smågrisfôr får de samtidig med torv, men mengden økes hele tiden. De siste to ukene før avvenning gis smågrisfôr hele tre ganger daglig på gulvet i smågrishjørnet. Det er både gulvvarme og varmepanel i smågrishjørnet. Panelet skrus til halv effekt etter ca. halve dietida og helt av et par dager etter avvenning. Da er temperatur i rommet økt fra 17,5 til 19,5 grader. Myki bruker også normalt en til to ammepurker per pulje. Ringnes og Sesseng bruker derimot sjelden ammepurke.

 

Einar Myki er nest best på smågris med varmepanel, flytende jern og ammepurke.

 

Størst binge, grøt og lys
Jon Arne Sesseng i Selbu, Trøndelag, tar sammen med Myki delt andreplass på smågris. Sesseng har lavest dødelighet på smågrisen av de tre, og er nest best på fôrforbruk. Sesseng har hatt SPF besetning siden 2005. De er avlsbesetning og har ikke TN70, men landsvinpurker. Bonden i Selbu har sju ukers puljedrift og 32 i pulja. Gården har grisehus som er bygd i 2005 og påbygd 2009. Det er store fødebinger på ca 10 m2 (bygd for FTS) der smågrisen går igjen til salg. Det vil si det er kastratene som selges. Purkene fôres fram til avlsdyr. Sesseng har også tørrfôring til smågrisen og bruker smågrisfôr fra Fiskå Mølle.

Fra smågrisen er ei uke gammel får den både torv og smågrisfôr to ganger daglig. Mengden fôr økes for hver uke. Siste uke før avvenning gjør denne gården imidlertid en endring. Da gis smågrisfôr/torv som en varm grøt. Det fortsettes med det også første uka etter avvenning. Hvis det er flere enn 14 i kullet, setter Sesseng inn en ekstra forautomat i bingen ved avvenning. Temperaturen i rommet økes med ca. 2,5 grader til over 19 grader.

– Vi ser på grisen hvordan den ligger når vi justerer temperatur, forteller Sesseng. Siste 10 dager i føde-/smågrisbingen skjer også en gravis overgang til slaktegrisfôr. Overgangen skjer veldig forsiktig de første dagene. Sesseng, som bor lengst mot nord av de tre, er også opptatt av at smågrisen skal ha tilstrekkelig med lys i vinterhalvåret.

– Da har vi på lys 16 timer hver dag, opplyser Sesseng. Ellers framhever han gode rådgivere fra både Fiskå og Nortura som delaktige i godt resultat i grisehuset.

 

Middagslur: Mette og fornøyde smågris som har sovnet etter amming. Foto: Norsvin