Publisert: 11.09.2024 Oppdatert: 11.09.2024

Stikkord:

En milepæl for bærekraftig svineproduksjon

Åpningen av Delta Norge 13. juni markerte et stort fremskritt for norsk og internasjonal svineproduksjon. Som verdens mest avanserte testog forskningsstasjon for råner, er Delta Norge et eksempel på hvordan innovasjon og dedikasjon kan drive en hel næring fremover.


SVIN-redaksjonen ønsker å gratulere Norsvin og Topigs Norsvin med denne imponerende investeringen og et vel gjennomført prosjekt som uten tvil vil styrke konkurranseevnen til både selskapet og kundene.

Teststasjonen er dobbelt så stor som den tidligere Delta-stasjonen og er utstyrt med banebrytende teknologi. Med kapasitet til å teste og selektere flere råner enn noen gang før, representerer denne stasjonen et betydelig skritt mot en mer effektiv og bærekraftig svineproduksjon. Ifølge direktør Olav Eik-Nes i Norsvin og konstituert konsernsjef Hans Olijslagers i Topigs Norsvin, vil Delta Norge bidra til en 10 prosents økning i genetisk fremgang, spesielt innen fôreffektivitet og daglig tilvekst. Dette er forbedringer som vil bli merkbare for kundene på kort tid, og som vil bidra til en mer bærekraftig og lønnsom svineproduksjon.

En av de mest bemerkelsesverdige aspektene ved Delta Norge er søkelyset på bærekraft i bred forstand. Ved å forbedre fôreffektiviteten reduseres behovet for fôr, som igjen reduserer bruken av landressurser og utslipp av klimagasser. Med millioner av Topigs Norsvin-griser verden over, vil disse forbedringene ha en betydelig positiv innvirkning på miljøet.

Videre fremhever Olijslagers at det nye fjøset med sin avanserte teknologi, vil gjøre det mulig å avle griser med bedre egenskaper. Særlig fokus rettet mot bedre dyrevelferd og sosial atferd. Dette er spesielt viktig i en tid hvor dyrevelferd står høyt på agendaen, både nasjonalt og internasjonalt. Norge har lenge vært et foregangsland på dette området, og med Delta Norge kan norsk genetikk som er selektert under disse forholdene nå eksporteres til flere land. Dette åpner nye markeder for norsk svineproduksjon og styrker landets posisjon som en ledende aktør i bransjen.

For norsk svineproduksjon betyr åpningen av Delta Norge at man nå står rustet til å møte fremtidens utfordringer med en solid plattform for videre utvikling. Det nye anlegget vil ikke bare styrke Norsvin og Topigs Norsvins posisjon internasjonalt, men også gi norske bønder verktøyene de trenger for å drive en mer effektiv og bærekraftig produksjon.

Åpningen av Delta Norge ble feiret med stor entusiasme, og arrangementet samlet gjester fra over 20 land. Dette reflekterer den internasjonale interessen og betydningen av denne investeringen. Store svine produsenter i USA og Canada til representanter fra Sør-Afrika, Brasil og Spania, var alle enige om at Delta Norge representerer en ny æra innen svineavl.

Dette prosjektet er et bevis på hva som kan oppnås når visjonære ledere, dedikerte medarbeidere, og innovative teknologier forenes. Delta Norge er ikke bare en milepæl for norsk svineproduksjon, men også et viktig bidrag til en mer bærekraftig fremtid for næringen globalt. Redaksjonen ser frem til å følge med på hvordan denne investeringen vil forme fremtidens svineproduksjon og hvilke nye muligheter som vil åpne seg for norske og internasjonale produsenter.