Publisert: 05.03.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Stoler de ikke på sine egne?

 


Stoler de ikke på sine egne?

 

KSL-Matkerks medisinstandard er husdyrnæringas minimumskrav til kontroll av medisinbruken. Medisinsk behandling er alltid veterinærens ansvar. Husdyrprodusent har ingen rett til å kreve å få behandle egne dyr. Loven åpner imidlertid for at dyreeier på bestemte vilkår og etter avtale med veterinær kan behandle egne dyr. I et langstrakt land som vårt kan det være både praktiske og dyrevernmessige grunner til at det er en slik åpning i loven.

Det må være i alles interesse at betingelsene for dette defineres og konkretiseres slik som KSL Matmerk nå gjør. En tydeligere og mer ensartet praksis enn i dag må være et framskritt for alle i verdikjeden, og ikke et «frislipp av medisiner til dyr som skal bli menneskeføde », slik veterinærforeningens leder skriver i en pressemelding for å skremme opp forbrukerne.

Da må vi spørre tilbake, stoler hun ikke på sine egne medlemmer og deres kunder husdyrbrukerne? Det er jo fortsatt helt og holdent veterinærenes ansvar både å stille diagnoser og skrive ut medisiner. Det er greit at DNV er fagforening for veterinærer, men det er ikke greit når en skaper usikkerhet om næringas vilje og evne til ansvar og ryddighet i et så viktig spørsmål som dette.