Publisert: 20.05.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Norges aller beste

”Det settes nye produksjonsrekorder i norsk svineproduksjon. Og flere ser nytten av å registrere nøkkeltall i egen besetning”

 


Norges aller beste

”Det settes nye produksjonsrekorder i norsk svineproduksjon. Og flere ser nytten av å registrere nøkkeltall i egen besetning”

 

For første gang kan du lese om kåringen av landets tre beste svineprodusenter i Svin. Det er forhåpentligvis interessant lesning. Nabolandene våre har hatt liknende kåringer i flere år, men det er første gangen noe tilsvarende gjøres her. Det er en sammenveiing av viktige basisverdier fra Ingrisoppgjøret som ligger bak premissene for kåringen. Det er viktig å merke seg at alle som er navngitt og omtalt i denne utgaven av Svin har gitt sitt samtykke til at vi kan offentliggjøre navnene og tallene. Ingrisdata er som kjent den enkeltes eiendom, og brukes til viktig forskning og utviklingsarbeid som anonymiserte gjennomsnittstall. Den enkelte produsent kan selv velge hvem han vil dele produksjonsdataene sine med. Stadig flere har likevel de siste åra valgt åpenhet om resultatene i egen besetning, både i forhold til andre kolleger og offentligheten. På den måten blir det lettere å finne sterke og svake sider ved driftingen av eget grisehus. Det blir lettere å drive godt. Man kan lære av hverandre. Det ligger mye interessant informasjon i Ingris’ årsoppgjør, og en del viktige nøkkeltall presenteres i Svin. Blant annet ser vi at stadig flere ser nytten av å bruke Ingris som registreringsverktøy for å holde oversikt og kontroll i grisehuset. Den enkelte tjener på det, og næringa tjener på det. Registreringene viser også at gjennomsnittlig antall beregna avvente smågriser per årspurke for første gang passerte 23, og det er ny rekord. Det er også bra at stadig flere slaktegrisprodusenter registrerer tilvekst og fôrforbruk, selv om det fortsatt ser ut til å være vanskelig å få fôrforbruket ned.