Publisert: 19.03.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Hei, hå, nå er det jul igjen !

 


Hei, hå, nå er det jul igjen !

 

Det er tid for julekort til venner og familie med en liten oppsummering av året som har gått. Noen benytter anledningen til å skryte uhemmet av barn, barnebarn og andre stoltheter. Jeg er kanskje mest opptatt av en råne som står på vent oppe på Hamar nå. Den har spist godt, vokst som bare det, kjøttfull over skinka, førsteklasses ribbe, rak rygg og akkurat passe vinkler i beina. Kan det være tema i julebrevet i år, tro ? Jeg er jo utrolig stolte av grisene våre, så ungene lurer iblant !? Kanskje venner og familie har fått nok av grisepraten allerede ? For det er jo sånn at vi prater om det vi er opptatt av …

 

Men jeg føler virkelig at mange har vært opptatt av hvordan det går med oss og grisene våre i disse pandemitider. Det er selvsagt skuffende å se at vi ikke klarte å stoppe utbredelsen. Men hele bransjen sto sammen om å prøve ! Så får vi evaluere hvordan det praktiske arbeidet i alle ledd fungerte. Det kan gi oss nyttig lærdom som gjør at vi står enda bedre rustet neste gang vi får en liknende sykdomstrussel innpå oss.

 

 Media setter dagsordenen og jeg synes de stort sett har vært saklige og ryddige denne høsten. En kan ikke unngå at de filmer slaktebilen når en hel besetning må slaktes ned. Men folk har tydeligvis stolt på budskapet om at Influensa A H1N1 ikke overføres med kjøtt. Det er kjempeviktig !

 

 Verre er det når dyrevernaktivister bestemmer seg for å «ta» en husdyrproduksjon. Vi kjenner filming fra pelsdyrgårder i Norge med den oppmerksomheten det fikk. Nå har de gjort det samme i svenske grisehus ! De har filmet i over 100 besetninger på natterstid og det var ikke særlig trivelige bilder. Jeg er jo selvfølgelig skremt over tanken på at fremmede går inn i besetningen uten tillatelse fra oss, først og fremst på grunn av smittefaren. Dessuten vet jeg at de vil forsøke å finne noe som ser avskrekkende ut, enten det er triste ansiktsuttrykk eller reelle overtramp. Vi kan dessverre ikke sette oss på vår høye hest og si at slike bilder hadde vært umulig å samle i Norge. Vår gode dyrevelferd, ja vi har veldig mye å være stolte av, er ikke sterkere enn det svakeste ledd. Alle må ta ansvar, hver eneste dag, for at måten vi holder dyr på tåler dagens lys.

 

Og til slutt – riktig god jul og et godt nytt år ønskes dere alle !