Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tidenes tillitserklæring – som skal innfris!


Tidenes tillitserklæring – som skal innfris!

 

Jeg var invitert som gjest på Prima Jæren sin offisielle åpning av sitt nye slakteri på Nærbø i august. Der traff jeg flere produsenter som også var medlemmer av Norsvin. En av disse fortalte meg at han hadde satset 5 – 6 mill. kroner på et nyanlegg for svinekjøttproduksjon. Han sa også at en av hovedårsakene til at han hadde valgt å satse så tungt økonomisk på nettopp gris, var at han opplevde Norsvin som en så offensiv og moderne landbruksorganisasjon at han fikk tilstrekkelig fremtidstro på at nettopp produksjon av norsk svinekjøtt fremover, støttet og inspirert av Norsvin, ble det naturlige valget!

Dette må jeg kalle tidenes tillitserklæring til vår organisasjon. Og igjen blir jeg minnet om Norsvins rolle som inspirator og motivator for svinenæringa i Norge. Jeg «forbannet» meg på der og da, at jammen skal vi vise oss tilliten verdig!

Men det er med skrekkblandet fryd jeg tar fatt på oppgaven. For det er åpenbart at det i Norsvin siden tidenes morgen (les; siden 1958…..) har blitt jobbet målrettet og fremtidsrettet med svineavl og svinemiljø på en slik måte at norsk svineproduksjon virkelig står seg i internasjonal sammenheng. Den internasjonale interessen for norske svinegener er jo et bevis på nettopp det. Og bak dette har det hele veien stått fremsynte og kompetente ledere og medarbeidere. Dette må jeg innrømme at av og til gir meg en «hoppe etter Wirkola-følelse».

I fotballen opereres det med «overgangsvinduer», og man ser stadig at både spillere og trenere starter sesongen i en klubb, og ender den i en annen. Siden min gode forgjenger Harald rundet av 1. mai i vår, har jo også de markante medarbeidere gjennom mange år; Olav og Håvard og Gunhild rundet av, dog uten å benytte seg av disse «overgangsvinduene ». Det var helt andre utfordringer som fristet.

Men nå skal nytt lag på Norsvin bygges! Jeg sjøl startet opp 1. august, og 1. oktober kom ny avlssjef på plass ved Eli Bryhni. Samtidig startet Torunn Aasmundstad fra Aqua- Gen opp som avlsforsker etter Håvard, mens Signe Lovise Thingnes tar over i fagavdelingen etter Gunhild. I tillegg har Bjarne Holm dratt til USA for å føre ballen i mål i det viktige USA-markedet, og på markedssiden har Knut Roland blitt ansatt for å ivareta ettermarkedsarbeidet i Europa i Bjarnes fravær. I tillegg kommer en merittert avlsforsker fra Tyskland; Birgit Zumbach inn som ansatt på treårig avlsprosjekt, og starter opp her på Hamar medio oktober. Det er med andre ord ikke bare eliteserieklubbene i fotball som opererer med utenlandske toppspillere for å prestere bedre ! Vi tar det som et godt tegn at vi er attraktive for fremtredende avlsforskere internasjonalt.

Jeg skrev i mitt innlegg sist at «man må endre for å bevare». Dette er et sitat fra enten Bill Clinton eller Egil Olsvik i Nortura. Jeg er usikker på hvem av dem som siterer hvem … Uansett støtter jeg meg til det ordtaket også når det gjelder utvikling av Norsvin-laget. Det må også endres eller fornyes for å fremstå som et evig vinnerlag! Dette har ingenting med mine forgjengeres gode arbeid og ettermæle å gjøre. Det vi snakker om, enten vi snakker om fotball eller avlsarbeid, er at i begge sammenhenger gjelder det at nytt blod gir fremgang!

Nå gjelder det bare å sette det nye Norsvin-laget, og stemningen så langt meldes å være bra!

Så gleder vi oss over at lagbyggingen i Hamarregionen har gitt en rekke eliteserielag; Ham-Kam (herrefotball), Fart (damefotball), Storhamar (ishockey), Storhamar (damehåndball), Hamar IL (bandy), og oss i Norsvin, da! Dog konkurrerer vi i ulike grener, og dog er det slik at noen av disse lagene går litt opp og ned. Men Norsvin har vært på elitenivå hele veien, og nå er vi sogar i ferd med å etablere oss i champions league!