Publisert: 05.03.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Forbrukerfrykt for å mele egen kake…

 


Forbrukerfrykt for å mele egen kake…

 

KSL- Matmerk har etter omfattende høring vedtatt nye regler for medisinering i landbruket. Dette er et regelverk som kan gi bonden anledning til økt egenbehandling, men dog under svært strenge og gitte kriterier.

Veterinærforenigen (DNV) har gått hardt ut mot regelverket, blant annet i et stort oppslag i Nationen den første fredagen i november. Oppslaget er «veterinærer frykter for mattrygghet», og følges opp av begrep som «frislipp av medisinering til dyr, antibiotikaresistens hos dyr og ikke minst antibiotikarester i mat til forbrukerne». Sterke ord og uttrykk blir brukt. Dette skaper grunnlag for forbrukerfrykt og svekket tillit til norsk mat.

Så må man spørre seg hvorfor dette utspillet fra DNV? Er det fordi det nye regelverket nettopp fører til den skremmende utviklingen DNV tegner for fremtidig norsk husdyrhold? Eller er dette fagforeningsarbeid som gir svært uheldige og utilsiktede virkninger nettopp for den næringa som er levebrødet til så mange av DNVs medlemmer?

Etter omfattende behandling i organisasjon, fattet styret et klart vedtak vi har oversendt KSL i denne saken. Norsvin støtter et endret KSL-regelverk hvor det gis anledning til økt grad av egenbehandling, Norsvins, men dog under klare forutsetninger. Regelverket må til enhver tid understøtte:

• Norsk svinehelse i verdenstoppen • Et effektivt svinehold • Sikre dyrevelferd • Sikre mattrygghet

Dyrevelferden sikres gjennom et medisinregelverk som sikrer alle husdyr i vårt langstrakte land en rask og effektiv behandling. Det er dessverre slik at ikke alle husdyrprodusenter har tilgang til veterinærbesøk i tide.

Mattryggheten må sikres gjennom et medisinregelverk som sikrer god og dokumentert medisinbruk. Det er definitivt ikke eneste vei å gå at veterinær er eneste person som kan behandle dyr med medisiner.

Og det er her vi er ved sakens kjerne. Det nye regelverket forutsetter at ALL medisinering av dyr skal skje i samråd med veterinær. Det snakkes ikke verken om frislipp eller at dyr behandles uten faglig vurdering fra veterinær!

Jeg erfarer at KSL mener DNV på mange måter har misforstått det nye regelverket. KSL vil derfor møte DNV til ny dialog, noe jeg tror vil føre til at man i DNV besinner seg og lar fagforeningsarbeidet bli underordnet de faglige vurderinger, og ikke påfører en fra før av prøvet næring yterligere skudd for baugen gjennom å skape unødig forbrukerfrykt for mat i mattrygghetens verdensklasse!