Publisert: 19.03.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Doktorgrad om svinekjøttkvalitet

 


Doktorgrad om svinekjøttkvalitet

 

Hallgeir Sterten, utviklingssjef i Felleskjøpet Fôrutvikling, forsvarte sin doktorgrad ved Institutt for husdyrfag den 20. november. Tittelen på oppgava var: «Svinekjøttkvalitet – Effekt av faste før slakting, kjønn og fôringsregime». Avhandlinga var solid, og selve disputasen ble bestått med glans. Dr. Nils Petter Kjos (IHA, UMB) har vært Stertens hovedveileder. På grunnlag av dette studiet kom Sterten blant annet med følgende anbefaling; For å oppnå høyere slutt pH, redusert drypptap, mørkere farge og bedre sensoriske egenskaper i svinekjøttet, anbefales det ikke å fôre grisene om morgen såframt de skal slaktes samme dag. Men grisene skal ikke være for lenge uten mat siden økt fastetid generelt og økt oppholdstid før slakting fører til flere slåsskader på slakteskrottene.