Publisert: 25.08.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Serranoskinke med norske gener

– Imponerende og morsomt. Norsvin har brukt tollvernet og landbruksbeskyttelsen til å utvikle produkter som nå trengs i internasjonal svineavl. Det er offensivt, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.


Serranoskinke med norske gener

– Imponerende og morsomt. Norsvin har brukt tollvernet og landbruksbeskyttelsen til å utvikle produkter som nå trengs i internasjonal svineavl. Det er offensivt, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

I en hektisk valgkampturné besøkte senterpartistatsråden Norsvin Delta tirsdag 11. august. Norsvins administrerende direktør Rolf Ole Tomter benyttet sjansen til å presentere nyheten om avtalen som nylig ble inngått med det spanske svineproduksjonsselskapet Batallé. Dette selskapet har nesten en fjerdedel av det spanske totalmarkedet på 40 millioner slaktegriser. Batallé, som har drevet organisert avlsarbeid siden 1962, driver storstilt produksjon og salg av hybridpurker i Spania, Portugal, Italia og Kroatia. Men selskapet er også en av landets store Serranoskinkeprodusenter (se sak t.h.). Avtalen med Batallé bør kunne gi Norsvin et tosifret millionbeløp på bunnlinjen. Det er inngått en royaltykontrakt som gir et grunnbeløp og i tillegg et mindre beløp per slaktegris som inneholder Norsvingenetikk.

 

Tomograferer 3400 ungråner

 

Nyheten ble behørig kringkastet gjennom en rekke nyhetsinnslag i ulike media, blant annet gjennom en helsides reportasje i Aftenpostens økonomibilag. Avisen var nemlig også til stede da landbruksstasråden besøkte den nye rånetestingsstasjonen Norsvin Delta. Her fikk de demonstrert hvordan potensielle avlsråner blir datatomografert for å avsløre sine innerste hemmeligheter mens de fortsatt er i live og kan gjøre noe aktivt i avlssammenheng. Norsvin er som kjent alene om å ha tatt i bruk denne tomografen på denne måten i løpende kommersielt avlsarbeid. I år regner stasjonsansvarlig Oluf Maurud med at det blir datatomografert 3400 råner, omtrent like mange duroc som landsvin. Det tas over tusen bilder av hvert dyr, så her er det mye informasjon som skal håndteres og tas vare på.

 

Konsentrasjonssvikt

 

Dr. Jørgen Kongsro gjorde tapre forsøk på å vise en presentasjon av hvordan billedmaterialet ser ut og kan brukes, men han ble raskt klemt opp i et hjørne da pressefotografer og annet folk svinset tett rundt både Jørgen og statsråden. Det var ikke helt lett å skape ro omkring billedanalysen, hvor viktig informasjon om forholdet mellom kjøttvev, benvev og fett ble kommentert. For ikke å snakke om osteochondrosen. Statsråden hadde ikke lang tid til rådighet, og mat skulle’n ha også. Dermed ble det servert rykende varme pølser og kake før Kongsro hadde fått fullført resonnementet sitt rundt kjøttprosenter, benlidelser og andre viktige egenskaper. Men følget fikk åpenbart med seg en smakebit som var stor nok til å skjønne hva Norsvin holder på med i grove trekk. For det ble mange positive innslag om saken både i radio og aviser. Budskapet nådde fram, selv om statsråden hastet videre til et elgsenter i de dype skoger et sted sørøst for Elverum med ei Gildepølse i hånda.