Publisert: 25.08.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Har du sikret fjøs og stall mot brann?

I 2008 var det 198 branner i norske driftsbygninger og mange dyreliv gikk tapt. Det finnes en rekke krav om brannsikring og brannalarm i husdyrrom, og som dyreeier må du kjenne dem.


Har du sikret fjøs og stall mot brann?

I 2008 var det 198 branner i norske driftsbygninger og mange dyreliv gikk tapt. Det finnes en rekke krav om brannsikring og brannalarm i husdyrrom, og som dyreeier må du kjenne dem.

 Du må sette deg inn i hva som gjelder for ditt dyrehold. Du kan selv gjøre mange tiltak for å forebygge brann og å redusere skadeomfanget. Fjern mulige brannfeller, lag kriseplan, og øv på brannslukking og evakuering.

I følge tall fra Landbrukets brannvernkomité var det totalt 198 branner i driftsbygninger i landbruket i 2008. De siste årene har antall branner økt. I 2007 ble det registrert 150 branner og i 2006 var tallet 122.

– Mattilsynet ser at vi har hatt en uheldig utvikling når det gjelder branner i husdyrrom de tre siste årene. Det er viktig å understreke at det er dyreeier som er ansvarlig for brannsikkerhet og forbyggende arbeid i sin virksomhet. De forskriftene som gjelder på dette område stiller klare krav som må følges, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet.

 

Krav om brannsikring og brannvarsling

 

I forskriftene for velferd og hold av produksjonsdyr stilles det blant annet krav til brannsikring, brannvarsling, brannslukningsutstyr og rømningsveier. Brannsikkerhet er omtalt i § 16 for småfe, storfe og gris, i § 15 for høns og kalkun og i § 12 for hest. Generell gjelder følgende:

– Bygningen (husdyrrommet) skal ha rømningsveier som dyrene kan evakueres (gjelder ikke for høns og kalkun).

– Ventilasjonssystemet skal være konstruert slik at brann- eller røykgasser ikke trekker inn i husdyrrom.

– Det skal være slukkeutstyr, enten brannslange koblet til vannanlegg eller brannslukkingsapparat i bygningen. Brannslukningsutstyret skal plasseres slik at det er lett å få tak i dersom det oppstår brann.

– I bygninger som har over et visst antall dyr skal ha installert brannvarslingsanlegg (se forskriftene om velferd for de enkelte dyreslagene).

 

Elektriske installasjoner og utstyr er vanligste årsak til brann

 

I følge Landbrukets brannvernkomité er feil bruk av elektrisk utstyr og feil/mangler ved det elektriske anlegget skyld i 70 – 80 prosent av kjente brannårsaker i landbruket. Høy fuktighet og mye støv stiller store krav til utstyret. Det betyr riktig CE-merking/krav både til montering, plassering og bruk av utstyr og installasjoner.

 

Generelle råd – forebygging av brann:

Under kan du se de viktigste rådene fra Landbrukets brannvernkomité for å sikre driftsbygninger mot brann.

– Orden, renhold og generelt vedlikehold er kanskje det viktigste og enkleste forebyggende tiltak du gjør for å redusere risikobildet på din gård.

– Ta regelmessig en runde på gården og se etter forhold som kan skape risikosituasjoner i forhold til brann.

– Sørg for regelmessig tilsyn av det elektriske anlegget, samt tilsyn og service på brannvarslere og brannslukkere. Dette er lovpålagt.

– Hold sikringsskapet rent og lukket og skru sikringene godt til minst et par ganger i året. Vegg- og takfester til lamper og ovner må skiftes dersom de er angrepet av rust eller svekket på annen måte. Ikke la utstyr henge i kontakter eller ledninger, men sørg for gode, sterke avlastere.

– Ikke tildekk motorer, lamper, ovner og annet elektrisk utstyr, og sørg for at de er rengjort og hele.

– Bruk skjøtekabel av gummi. Plastkabel i skjøteledning er ikke godt nok i landbruksmiljø. På grunn av mulighet for varmgang må du alltid trekke ut hele kabelen – ikke la den ligge kveilet i kabeltrommel.

– Overspenningsvern er et enkelt og kostnadseffektivt tiltak mot skader på det elektriske anlegget. Skader som oppstår på elektriske anlegg og apparat i forbindelse med lyn og tordenvær kan senere være årsak til brann.

– Jordfeilbryter er påbudt i husdyrrom, men det anbefales på hele det elektriske anlegget på gården. OBS: Ventilasjonsanlegget må monteres slik at det ikke stopper ved utløsning av jordfeilbryter.

– Er du nødt til å høste halm og høy uten at det har nådd lagringssikker tørrstoffprosent, må du plassere dette ute i god avstand fra bygningene.

– Skal du foreta sveising eller smergling utenfor verkstedet må du dekke til miljøet rundt så det ikke antenner og du må sørge for å ha slukkemiddel i nærheten!

  

 

 

 

 Tabellen viser erstatninger og antall skader etter branner i driftsbygninger i landbruket, basert på innrapportering fra forsikringsselskapene. Røde tall = antall branner. (Se vedlegg for excel-tabell)

Branner i driftsbygninger koster flesk