Stikkord:
Kjøttprosenten opp ett prosentpoeng
Animalia har avdekket forskjeller i måling av kjøttprosent mellom slakteriene. Hos de fleste slakterier økte derfor kjøttprosenten på griseslakt med ett prosentpoeng fra 26. januar.
Animalias nedskjæringsforsøk (se Svin nr 9-08) har avdekket måletekniske forskjeller i kjøttprosent mellom slakterier i Norge. Derfor ble alle løftet til et «riktig» nivå fra 26. januar. Kjøttprosent måles i dag med to ulike instrumenter; GP2 og GP7. På de fleste slakterier, eller hos cirka seks av sju griser, måles kjøttprosenten nå med GP7. Men det viser seg at «gamle» GP2 gir høyere kjøttprosent på gris.
En prosent opp betyr 24 kroner grisen
Furuseth, Nordfjord Kjøtt samt Norturas anlegg i Sandeid, Ålesund, Karasjok og Bjerka har i dag GP2 målinger. Øvrige anlegg i Norge bruker GP7. Det er ved disse øvrige anleggene at måleinstrumentet nå oppjusteres fra 26. januar. Ett prosentpoeng opp i kjøttprosent betyr 24 kr mer betalt for en 80 kilos slaktegris. – Den meste vanlige kjøttprosenten hos gris blir heretter 58, og relativt mange vil oppnå 60, opplyser Morten Røe i Animalia.
Beklager feil
Vi beklager at det har vært en feil. Det merkelige er at GP2 og GP7 gir samme resultat målt i en testboks. Men når målingen skjer på gris blir det forskjell, sier Morten Røe. Det var nedskjæringsforsøket og testing av gris fra Furuseth og Nortura Sarpsborg som avdekket feilen. Det var i perioden mai til juli i fjor at de fleste norske slakterier oppgraderte til GP7. GP-instrumentene lages for øvrig i New Zealand, og Norge skal være første land som tar i bruk GP7. Irland er på vei, men har nå fått en advarsel. Sverige har fortsatt GP2, mens Danmark har andre helautomatiske systemer. Både GP2 og GP7 er halvautomatiske og operatøravhengige, men GP7 har en raskere og mer moderne elektronikk. GP2 er på vei ut som måleinstrument, og det vil snart bli vanskelig å få tak i reservedeler.
Nytt hopp i juli
Fra 1. juli vil det trolig bli ytterligere et hopp i kjøttprosenten. – Da har vi klart alle resultatene fra nedskjæringsforsøkene. Det er også enklest å gjøre endringer i kjøttprosent samtidig med en nytt jordbruksavtaleår, forklarer Morten Røe. Innen juli regner han samtidig med å kunne si noe om forskjeller på rasekombinasjoner.