Publisert: 08.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Lager fôret selv


Lager fôret selv

 

Ved Brålanda i Dalsland en time fra Norge lager kornbonde og slaktegrisprodusent Lennart Olsson sitt eget svinefôr. Olsson fôrer fram cirka 10 000 slaktegriser, eller omtrent det samme som Michaelsen. I tillegg er han deleier i en stor satellitt hvor han kjøper smågrisen fra (se artikkel Svin nr 4-2005). Der har han ansvar for kraftfôret de lager til purker og smågris. Olsson har dessuten stor kornproduksjon på 3600 dekar, og har ingen problem med tilgang på råvarer.

«Vi dyrker mest hvete, rughvete, havre, raps og timoteifrø. Det er rapsen som er mest lønnsom». Der har Olsson akkurat låst prisen på høstlevering til 2,05 NOK. Prisen på hvete derimot er ca 85 øre. Bygg og rughvete er noen øre lavere, mens havren ligger på noen og sytti øre. Olsson får dermed lavere priser enn kollega Michaelsen i Danmark. Samtidig er kjøp av kraftfôr også noe dyrere. Olsson oppgir at kraftfôrprisen er cirka 1,30 (NOK) i Dalsland. Å lage eget kraftfôr blir ca. 20 øre rimeligere.

Dalslandsbonden har 20 års erfaring med hjemmemaling og synes det fungerer bra.

– Det er viktig å analysere råvarene en bruker slik at en hele tiden vet hva en gjør, sier Olsson. Feilen en kan gjøre er at en bommer på innholdet i råvarene og da særlig innkjøpte alternative råvarer som for eks. myse og bryggeriavfall.

– Vi har en tilvekst på 940 gram per dag på slaktegrisen. Forfôrbruket er på ca. 2,7 kg per kg tilvekst, opplyser Olsson. Til purker og slaktegris er det ulike blandinger av korn som er basis i hjemmemalingen.

Til purker er det ca. 35 prosent hvete og bygg, og 30 prosent havre i kornråvarene. Til slaktegris er det ca. 40 prosent av henholdsvis hvete og rughvete, pluss 20 prosent havre. Her brukes ikke bygg.

Kornblandingen tilsettes en proteinmix. Den er spesiallagd ut fra kornanalyser og også tilpasset eventuelle alternative råvarer som blandes inn.

– I tillegg har vi mulighet til å tilsette flytende aminosyrer som en forsikring og hvis det er variasjon i råvarene, forklarer Olsson.