Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

500 ansatte over hele verden

Topigs Norsvin blir verdens nest største selskap på svinegenetikkens område. 500 ansatte over hele verden skal jobbe i det nye selskapet, og Norsvins eierpost på 33,5 prosent er verdsatt til 450 millioner kroner.


500 ansatte over hele verden

Topigs Norsvin blir verdens nest største selskap på svinegenetikkens område. 500 ansatte over hele verden skal jobbe i det nye selskapet, og Norsvins eierpost på 33,5 prosent er verdsatt til 450 millioner kroner.

Den 2. juni i sommer undertegnet styrelederne og direktørene i henholdsvis Topigs og Norsvin avtalen i Vught i Nederland. Det er også her det nye selskapet skal ha hovedkontoret sitt. Den 4. juni ble nyheten offentlig kjent. Det skjedde under World Pork Expo i Des Moines, Iowa. Samme dag og til samme tid ble også nyheten presentert i Europa.

 

Milliardbedrift

Det er Norsvin International AS og Topigs International som nå slår seg sammen. Dagens norske Norsvin SA fortsetter som før, og er ikke en del av fusjonen. Det nye internasjonale selskapet får en årlig omsetning på over en milliard norske kroner. Etter fusjonen blir dette verdens nest største leverandør av svinegenetikk. Selskapets navn er Topigs Norsvin. Eierne av tidligere Norsvin International AS (Nortura SA, Felleskjøpet Agri SA og Norsvin SA) vil ha en samlet eierpost på 33,5 prosent av aksjene i det nye selskapet. Den samlete verdien av Norsvin International AS er satt til 450 millioner kroner i det nye selskapet.

 

Bondeeide selskaper

Både Norsvin SA og Topigs er samvirkeselskaper eid av svineprodusenter. For begge selskapene tilbakebetales utbyttet til eierne i form av avlsframgang skapt gjennom et omfattende forsknings- og utviklingsarbeid. Topigs og Norsvin har i flere år hatt et nært samarbeid innen forskning. Dette samarbeidet blir nå styrket for å gi enda bedre og mer effektivt avlsarbeid. Begge selskaper har hver for seg vært verdensledende på innovasjon og utvikling i svineavlen. Ved hjelp av storskala datainnsamling, datatomografering av råner, globale avlsbesetninger og bruk av genom-informasjon i avlsarbeidet, vil den genetiske framgangen akselerere og gi økt verdiskapning i hele verdikjeden. FoU-aktiviteten i det nye selskapet vil ha et budsjett på omlag 160 millioner kroner.

 

Kundeforhold

Topigs og Norsvin har de siste årene også vært kunder av hverandre. Norsvin har som kjent kjøpt Z-linja (yorkshire) av Topigs, og Topigs er nå i ferd med å prøve ut Norsvins landsvin og duroc. Resultater fra utprøvingene med felles genetikk er såpass lovende at Norsvin i et brev til eierne sine skriver at de vil få en konkurransefordel internasjonalt. De ulike raser og linjer kompletterer hverandre, og gjør at kombinasjonene kan skreddersys for ulike markeder. Topigs er i dag er spredt over store deler av verden. De har absolutt fått med seg Norsvins store framgang, ikke minst i USA. Norsvins storsatsing i USA, med store årlige investeringsbeløp, har vist seg å bli svært lønnsomme. Den samlede verdi av Norsvin International er i avtaledokumentene satt til 450 millioner kroner, eller 33,5 prosent av verdiene i det nye selskapet.

 

90 millioner slaktegriser

Det nye selskapet vil ha sitt hovedkontor i Vught i Nederland. Selskapet vil ha om lag 500 ansatte over hele verden. Med en produksjon på mer enn 1,55 millioner livpurker og over åtte millioner solgte sæddoser per år, er blir Topigs Norsvin en av de største svinegenetikkleverandørene på verdensmarkedet. Hvert år vil det bli produsert mer enn 90 millioner slaktegris med Topigs Norsvin genetikk. Styret i det nye selskapet vil ha fire styremedlemmer valgt gjennom morselskapet i Nederland, og fire valgt fra de norske eierne. I tillegg vil det bli utnevnt to eksterne styremedlemmer. Fra Norge vil Geir Heggheim, Olav Eik-Nes, Rolf Gjermund Fjeldheim og Knut Røflo sitte i styret i selskapet. Toppsjefen i Topigs, Martin Bijl, blir også toppsjef i det nye internasjonale selskapet Topigs Norsvin.

 

Norsvin SA som før

Norsvin SA vil etter fusjonen drive på tilnærmet samme måte som tidligere. Avlsarbeidet på landsvin og duroc vil fortsatt foregå i Norsvin SA og i Norge, og en god del av finansieringen vil komme fra det nye selskapet. Mye tyder på at livdyrflyten fra Norge vil øke svært mye i nærmeste framtid, selv om hovedparten av genflyten fra Norge fortsatt vil skje via sæd til utenlandske kjerner. I brevet til eierne heter det at Norsvin SA er svært stolt over den langsiktige og tålmodige jobben som norske avlere har gjennomført. Deres svineprodusenter kan nå vise verden at norsk landbruk gjennom samvirkeavl, innovasjon og offensivitet har lykkes stort internasjonalt.