Publisert: 21.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

5 200 000 kilo for mye svinekjøtt


5 200 000 kilo for mye svinekjøtt

Hva gjør du med det ? Det har vært fokus på dette problemet i lang tid nå. Slakteriene har skjerpet salget av svinekjøtt ut mot forbruker. Nye produkter og innpakninger til tross. Økningen av salget uteblir. Forbrukerne får skylden. Det hevdes at de ønsker sunnere og magrere produkter. De spiser mer mager kylling samtidig som de fyller magen med fett smør. Kanskje vi skulle opplyst dem om at grisen inneholder begge deler. Både magert kjøtt , men med litt fett som setter smak på maten. Det hevdes også at det er trender uti Europa som tilsier mer salg av kylling som oppfattes rimeligere og mer lettvint. Ikke visste jeg at kundene i Norge leser trendrapporter før de haster innom kjøpmannen på hjørnet på vei hjem til middag. Da er det nok enklere å velge varen i de gule boksene som nesten sklir oppi handlekorga. Svinepakningene ligger godt gjemt mellom alle andre kjøttslag fra forskjellige leverandører.

5 200 000 kilo er ikke mer enn ca 1 kg per nordmann. Men hvis ikke forbrukeren vil kjøpe må vi dempe produksjonen til de finner nye trender å etterfølge. Det betyr at alle må slakte grisen sin to-tre kilo lettere gjennom hele året. Eller det betyr at 65 000 griser ikke må slaktes. En annen løsning kan være at ca 20 konsesjonsbesetninger med produksjon av 3000 smågriser tømmer besetningen og tar et år fri. Dette er ikke småtteri og bagateller vi snakker om . Dette er per nå. Hva skjer dersom salget går ned med en prosent som i fjor og ikke bare stagnerer?

Oppfordringen er derfor klar til alle. Følg anbefalingene. Vi er alle i samme båt. Enten du leverer til Nortura ,Fatland, Furuseth, Prima , Midt- Norge eller noen av de andre mottakerne .

Slakt lettere gris. Her må alle ta ansvar.

Willy Finnbakk