Publisert: 28.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

30 levende marsipangriser

De ser ut som levende marsipangriser i størrelse king size, de 30 frittgående grisene til Herman Tærud på Aamodt gård ved Vikersund. Ikke rart de er barnas beste kjæledegger.


30 levende marsipangriser

De ser ut som levende marsipangriser i størrelse king size, de 30 frittgående grisene til Herman Tærud på Aamodt gård ved Vikersund. Ikke rart de er barnas beste kjæledegger.

 

Til tider er de pyntet med «sjokolade» også, særlig etter at de har tatt et forfriskende gjørmebad. For på den rundt ti mål store tomta hvor de går fritt, har grisene sitt eget spa og trimstudio. Den som ikke visste at griser kan løpe fort, kan ta en titt på hvor svinaktig fort det går når 30 griser arrangerer sitt eget maraton. Kloke som de er, har grisene valgt det grønneste området til sovekammer. Der lever de glade dager i det fri, og drømmer om at de skal bli julemiddag når de blir store.

 

Grisefest

Småjentene på gården, Thora Hermine Tærud Aamodt (9), Synne Marie Aamodt (7) og Ylva Aamodt (5), er inne hos grisene i rekordfart og viser stolt frem kosedyrene sine. Det er ikke få timer om dagen de bruker sammen med de kommende svinesteikene. Thora Hermines lillebror, August Tærud Aamodt (7) hadde bursdagsselskap på tirsdag. Han ventet horder med kamerater som gledet seg til grisefest. De var neppe veldig rene etter festen.

Grisene er svært tillitsfulle, sier Herman Tærud. Det varer ikke lenge før vi er omringet av frittgående familieribber med svor og bust. Journalisten får påmontert et dusin levende stikkontakter med våt gjørme på leggen, og de tester om snora i shortsen er god å tygge på. Eieren og jentene setter seg på huk midt i griseflokken. Så tillitsfulle er grisene at Thora Hermine Tærud Aamodt testet ut om de kan ris på til ære for fotografen. Situasjonen minnet mest om en uheldig motorsyklist som har fått solid gasspådrag på sykkelen.

 

Velg din gris

Herman Tærud frister med at folk kan komme og velge sin egen gris. Etter en tur med slaktebil til Eidsvoll, returnerer de i halv eller hel utgave, ferdig partert og med rutet ribbe.

– Mange er interessert i å kjøpe gris på denne måten, men jeg har fortsattgriser ledig, reklamerer Herman Tærud. Han har mange faste kunder som liker de ekstra store skinkene på grisene, og som også setter pris på at de har gledeskrøll på halen, får løpe fritt, og ha sommerferie i det grønne. Når grisene blir hentet i oktober, har de en slaktevekt på rundt 100 kilo.

 

Nøff , bæ, vov, mjau

– Ferdige skinker ligger på 10 – 12 kilo, opplyser Tærud. For noen år siden fikk han tilskudd til å sette i stand de gamle kulturbeitene på Aamodt gård. Valget av husdyr falt på frittgående griser og dalasau, som går ut og inn som de vil. Om du fryser utover vinteren, kan du også bestille saueskinn direkte fra gården.

På Aamodt gård finnes alle de syv slagene; kaniner, katter, hunder, høner, hester og sauer, men det er grisene som er artigst å kose med.