Publisert: 20.01.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

30 avvente og 2,5 i fôrforbruk

Elling Stangeland på Heigre i Sandnes har kombinertproduksjon med gode resultater. Antall avvente ligger tett oppunder 30. Samtidig vokser slaktegrisen fort. 


30 avvente og 2,5 i fôrforbruk

Elling Stangeland på Heigre i Sandnes har kombinertproduksjon med gode resultater. Antall avvente ligger tett oppunder 30. Samtidig vokser slaktegrisen fort. 

 Vi er på Heigre i Sandnes. Her holder Bente og Elling Stangeland til. Gården har kombinertproduksjon med sju ukers puljedrift og cirka 20 purker i pulja. I tillegg er her stor både korn- og grasproduksjon. Bente har halv jobb ved siden av. Elling har hjelp av en ansatt i fjøset, og i helger og ferier er også sønnen Ivar med. Grisene er fordelt på to gårder. Nær 1200 av smågrisene fôres fram til slakt, resten selges som smågris.

– Gode rutiner rundt bedekning og grising er viktig for å få mange avvente, sier Stangeland. Han bruker InGris aktivt, og har full oversikt over hvordan hver pulje pulje går. Grisingsprosenten har siste året ligget på 91. Antall avvente har vært opp i 31, men snittet for siste året ligger på 29,5.

 

Dyktig avløser løfter resultatet

Stangeland har en dyktig avløser i Armando fra Venezuela.

– Resultatet løftet seg etter at Armando begynte hos oss. Armando har et utrolig blikk for å ta seg av smågrisen. Han ser hvilke purker som klarer mange smågriser og hvilke som ikke klarer det, forklarer Stanglend. Armando er utdannet veterinær og har mest erfaring med storfe, men har lært seg gris raskt. Stangeland satser aktivt på bruk av ammepurker.

– Vi lar det gå igjen to eller tre purker med de minste smågrisene fra forrige pulje. Disse purkene blir ammepurker for neste pulje, forklarer jærbonden.

 

Roepellets og kombifôr

Stangeland gjør det på gamlemåten og bruker et felles fôrslag til både drektige og diende purker. Purkene får avlsfôr fra Fiskå Mølle.

– Vi har ikke mer enn én kraftfôrtsilo med purkefôr. Men drektige purker får i tillegg ca. 200 gram roepellets per dag, opplyserr Stangeland. Roepellets kjøpes i storsekk og gis manuelt.

 

Høytrykkskjøling i slaktegrisavdelingen

Gården på Heigre har også gode slaktegrisresultater. Tall fra InGris fra sommeren 2013 til sommeren 2014 viste et forfôrbruk på 2,56 per kg tilvekst.

– Men det gikk litt opp under den varme sommeren i fjor, opplyser Stangeland. Han tror fôrforbruket endte på ca. 2,6 året under ett. På gården har de investert i høytrykkskjøling i slaktegrisavdelingen. Dette er koblet til ventilasjonsanlegget og styres automatisk. I praksis betyr det at temperaturen i avdelingen kan holdes to grader lavere enn utetemperaturen på varme dager.

– Dette tror jeg hjelper med å holde tilveksten opp og fôrforbruket nede om sommeren, sier Stangeland.

 

Presser grisen til de når 60 kg

Om purkene får ett fôrslag, får slaktegrisene fasefôring og to ulike fôrslag. Kastrater og purker blir dessuten sortert i egne binger. Opp til ca 60 kilo satses det på sterk fôring.

– Da presser vi dem litt ekstra og gir dem gjerne 5-10 prosent mer enn fôrkurven tilsier, forteller Stangeland. Etter 60 kilo ligger de mer på kurven eller kanskje under. Da skiftes det også til et svakere kraftfôr. Snitt slaktevekt hos Stangeland er rett under 80 kilo.

 

Vasker våtfôrtanken

Grisehuset hos Stangeland skiller seg ikke spesielt mye fra andre grisehus. I slaktegrisavdelingen er det tre meter takhøyde og tverrtrobinger. Men ventilasjonen skjer via takventiler og ikke pustende himling. Det våtfôring med et gammelt Funki- anlegg. Her er hverken resteløs fôring eller ozonanlegg.

– Det jeg kanskje gjør spesielt er å vaske våtfôrtanken grundig innvendig før hvert nye innsett, eller hver sjuende uke, sier Stangeland.