Publisert: 03.06.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

25 prosent mer hampshiresæd

Salget av hampshiresæd øker merkbart. Ved utgangen av uke 17 i år var det solgt 13127 doser hampshiresæd. Dette er en økning på 25 prosent sammenliknet med samme tid i fjor.


25 prosent mer hampshiresæd

Salget av hampshiresæd øker merkbart. Ved utgangen av uke 17 i år var det solgt 13127 doser hampshiresæd. Dette er en økning på 25 prosent sammenliknet med samme tid i fjor.

Hampshire brukes i Norge som farrase i trerasekrysning. Grunnen til at en krysser rene raser er for å få en positiv effekt på avkommet.

– Derfor ønsker vi å krysse morrasene landsvin med yorkshire eller den nye Z-linja for å få et bedre mordyr. Og vi vil krysse henne igjen med en farrase som hampshire eller duroc for å produsere en best mulig slaktegris med gode slaktegrisegenskaper. Ved å benytte seg av et slikt system for avl vil en oppnå vitale mordyr (LY eller LZ) og et vitalt avkom(fremtidig LZHH eller LZDD), sier spesialveterinær Odd Magne Karlsen i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

Hampshire har lenge gjort det godt i smågrisproduksjonen. Spedgrisene oppfattes som robuste i fødebingen. De siste årene har det også vært fin framgang for tilvekst med en lavere alder ved 35 kg og ved 100 kg. I tillegg har fôreffektiviteten økt mellom 35 og 100 kg. En rasktvoksende gris med lav fôrforbruk er en kostnadseffektiv gris, sier Karlsen.

Kjøttprosenten har økt markant siden 2011. Framgangen har den siste tida vært så stor for kjøttprosent og alder ved 35 kg at disse målene er tonet ned i avlsmålet videre. Nedgang i spekktykkelsen ved 100 kilo er en viktig forklaring på bedre kjøttprosent.

– Hampshire gir smakfullt kjøtt, og vi registrerer med glede vi flere kjøttbedrifter etter hvert merker kjøttprodukter fra Hampshiregris spesielt, sier Karlsen.