Publisert: 23.05.2022 Oppdatert: 23.05.2022

Stikkord:

200 besøkte nytt grisehus på Tomb

Svineprodusenter fra hele Østlandet møtte opp til visning av nytt grisehus på Tomb videregående skole nylig.  


Bildet: Det kom 200 på visning i det nye grisehuset på Tomb. I tillegg var elvene på Tomb til stede. 

 

Tomb videregående skole i Råde har bygd nytt grisehus for kombinert produksjon. Driftsopplegget er 16 purker i pulja, 7 ukers puljedrift og full framfôring av slaktegrisen. Nytt grisehus står klart etter nesten 20 år med ønsker og planer. Første pulje grising skjer nå i mai. Det satses SPF og her er hele 10 smittesluser med dusj. 

– Normalt har vi grupper av åtte elever med oss i grisehuset samtidig, forteller Arne Juvkam, driftsansvarlig for grisehuset.

Fjøset har insemineringsavdeling på talle/dypstrø, det er store fødebinger på 10 m2 og det er en spesiell slaktegrisavdeling. Her er to ulike typer slaktegrisbinger med tørrfôr. Den ene har tradisjonelle automater, og den andre har langtro der all grisen får fôr samtidig. Det nye grisehuset har for øvrig topp moderne tørrforingsanlegg fra AK Funki. Alt fôr kan posjoneres nøyaktig på vekt til hver binge.  Grisehuset har også store utvendig vinduer, slik at det er mulig å vise de ulike avdelingene uten at en må gå inn i grisehuset (se også reportasje i Svin nr 9-21).