Publisert: 23.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

130 dager til 110 kg

I Trøndelag satses det på SPF-gris i bruksbesetninger. Resultatene hos Håvard Røstad i Verdal er lovende.


130 dager til 110 kg

I Trøndelag satses det på SPF-gris i bruksbesetninger. Resultatene hos Håvard Røstad i Verdal er lovende.

 

Et steinkast fra Rindsem Mølle i Verdal ligger gården Rindsem Nedre. Her har Håvard Røstad gård med 730 daa korn inkludert leiejord, pluss kombinert besetning med 50 purker. Gården har lange tradisjoner med gris, og faren Andreas hadde avlsbesetning på 70- og 80-tallet. Sønnen Håvard tok over i fjor og satser på SPF-gris.

– Det var veterinær Oddbjørn Kjelvik i Gilde som foreslo å satse SPF, og jeg synes det hørtes spennende ut, forteller Håvard. Men før det var de gjennom en sjukdomsrunde. I 2003 fikk gården påvist mykoplasma, og innen den var sanert ble det også konstatert svinedysenteri.

– Vi var på en måte heldig, men brukte fjoråret til sanering og utbygging, forteller Håvard. Nå er det 5,5 ukers puljedrift og 12 purker i pulja som gjelder. Det aller meste av smågrisen fôres fram til slakt.

– Det må vi fordi det er vanskelig å få solgt SPF-smågris. De faller gjennom når de kommer i vanlige besetninger, forklarer Håvard. Og siden fjøset er for lite til å fôre fram alt, har han allerede planer om å bygge ut med en slaktegrisavdeling.

 

STRENGERE RUTINER

SPF-gris betyr at alle rutiner for å beskytte mot smitte er strengere enn i andre grisehus. På Rindsem er det kun Håvard og faren Andreas som pleier å gå i fjøset. De har ingen ekstern avløser. Veterinær og andre besøkende må dusje før de skal inn i grisehuset. Iallfall hvis de har vært i annet grisehus samme dag. Veterinær får heller ikke ta med utstyr inn i grisehuset på Rindsem. Røstad har derfor et eget lager av sprøyter og veterinærutstyr.

Dyrebilen blir alltid et usikkert kort når det gjelder beskyttelse. Dette løses ofte ved ikke å la dyrebilen komme inn i gården. I stedet fraktes dyra med traktor og vogn til et opplastningssted. Hos Røstad gjør de ikke det, men dyrebilen kommer alltid først om morgenen til Rindsem, og da er den nyvasket.

Også når det gjelder sagflis er det nye rutiner. Før ble det kjøpt løst hos et sagbruk. Nå er det dyrere ferdigpakka småsekker som gjelder. Disse lagres innendørs i fuglefritt rom. Det brukes egen halm som lagres inne, men den dekkes nå med plast.

Røstad kjøper inn hybridpurker av en SPF-avlsbesetning, og produserer vanlig Edel-gris. Han får tre til fire nye purker hver pulje, og rekrutteringsprosenten er ca. 30.

 

LOVENDE RESULTATER

Målet med å ha SPF-gris er å at grisen skal vokse fortere og ha lavere fôrforbruk. Resultater fra drifta hos Røstad måles etter hvert som puljene slaktes. I første pulje hadde Røstad en tilvekst på 1116 gram per dag. Fôrforbruket var 2,49 fôrenheter. Grisen brukte 132 dager fram til 110 kg levende vekt. Andre pulje slaktes ut når dette skrives. Det er vanskelig å anslå fôrforbruk og tilvekst, men grisen gikk fram til 110 kg på under 130 dager.

Resultatene hos SPF-besetningene så langt er så lovende at flere trøndere går i tanker om å satse på SPF. Leder i Norsvin Trøndelag Karl Fredrik Okkenhaug er en av dem.