Publisert: 11.09.2024 Oppdatert: 11.09.2024

Stikkord:

12 på Delta

Gjester fra mer enn 20 ulike land kom på åpning av nye Norsvin Delta i juni. Gjestene representerte en produksjon på over tre million purker. Det er 60 ganger mer produksjon enn vi har i Norge. SVIN intervjuet noen av de som kom.


Av: Erling Mysen
Hovedbilde: Norsvin

 

Christensen Farm, USA
Mike Harris og Greg Howard i det familieeide Christensen Farms i USA har tatt veien over dammen for å være med på åpningen av Delta. Howard er direktør i familieselskapet med 140 000 purker. Det vil si de har like stor produksjon som i Norge og Sverige til sammen. Hovedkontoret til selskapet ligger i Sleepy Eye Minnesota, mens produksjonen er fordelt på fire delstater og 44 gårder. Christensen bruker TN70 purker og er godt fornøyd med det. – Vår hovedutfordring i svineproduksjonen i dag er helse- og sykdomsutfordringer, spesielt PRRS. I fjor hadde vi også et krevende år økonomisk med høye fôrkostnader og lave kjøttpriser, forteller Howard. Han skal i forbindelse med besøket til Hamar og Delta også ta noen dagers ferie rundt Bergen og Flåm. Der skal han treffe to døtre som studerer i Europa.

 

The Maschhoffs, USA
Randy Bowman fra The Maschoffs var også på åpningen av Norsvin Delta. Han er imponert over anlegget og glad for at de er kunde hos nettopp Topigs Norsvin. Bowman er direktør for svineproduksjonen i selskapet med base sør for Chicago i Illinois. Dette er også en av verdens største familieeide svineprodusenter. Selskapet har omtrent samme produksjon som Christensens Farms, og produksjoner er fordelt på seks delstater i USA. Bowman har TN70-purker og synes svineproduksjonen i dag går rimelig greit.
– Vår største utfordring er å få tak i kvalifisert arbeidskraft på våre gårder, forteller Bowman. Han er imponert over det han ser på Delta og liker at Topigs Norsvin er et så framoverlent selskap.

 

Von Boekel, Canada
Jeroen Von Boekel utvandret fra Nederland til Manitoba, Canada, i 2002. Her kjøpte han en gård og startet opp med 700 purker. I dag har de bygd seg opp til 10 000 purker. Von Boekel er i dag en avls- og formeringsbesetning på gris med både Z-line og TN70. Slik sett er det spesielt interessant å komme for å se Delta og alvsarbeidet i Norge. Von Boekel liker det han ser.
– Å få tak i kvalifisert arbeidskraft er den største utfordringen som svineprodusent i Canada i dag. Det må vi bruke en del tid på. Av våre ansatte er to av tre fra Canada, mens de øvrige må rekrutteres fra ulike land, forteller Von Boekel. Mangel på arbeidskraft i landbruket er et generelt problem i Canada.

 

Schoeler, Brasil
Diego Schoeler er i Norge for første gang. Hjemme sør i Brasil har de 17 000 TN70 purker og de bruker Duroc farrase fra Topigs Norsvin. Brasil er et land med voksende svineproduksjon. Nylig ble 400 ungpurker fra Norge eksport til landet. Dette er den største enkelteksport av livdyr gris fra Norge noen gang.
– Framtida for svineproduksjon i Brasil ser lys ut. Men høye kornpriser/ fôrkostnader kombinert med lav kjøttpris kan være en utfordring framover, sier Schoeler.

 

Overhous, Tyskland
Ludgar Overhous, fra Nordhrain Westfalen nord i Tyskland er også på Delta. Overhous har to gårder med svineproduksjon. En med 300 purker i kombinert produksjon som han selv drifter og en med 500 purker og smågrisproduksjon som sønnen Markus drifter.
– Vi har hatt TN70 purker i snart 10 år og er veldig fornøyde, sier Overhous.
Tyskland har tradisjonelt vært størst på svineproduksjon i Europa, men den store utfordringen i dag er å finne noen til å ta over ved generasjonsskifter.
– Det har vært og er mange eldre svineprodusenter i landet. Vi har faktisk mistet nesten en fjerdedel av vår produksjon på få år. Det er nye krav til dyrevelferd, krav om mer plass per dyr, ingen halekupering, høye byggekostnader og generell usikkerhet framover som gjør at relativt få tar over og eller våger investere, opplyser Overhous.

 

Walt Landgoed, Sør Afrika
Far og sønn Hannes og Johan Van der Walt og Robus Rath i selskapet Walt Landgoed i Sør-Afrika er i Norge for første gang. Hjemme har de 6000 TN70 purker i kombinert produksjon. Farrasen er Tempo. Også de liker det de ser i Norge.
– Høye fôrkostnader kombinert med ustabil strømforsyning er nok de største utfordringene i sør-afrikansk svineproduksjon i dag, forteller Van der Walt.
Strømnettet i Sør-Afrika er ikke bygd for å tåle alle utbygginger som skjer i landet. På gårdene har de derfor dieseldrevet strømaggregat som må brukes flittig.

 

Ajax Group, Bulgaria
Palle Sørensen og Petar Ivanov i Ajax Group Bulgaria er på åpningen av Delta. Ajax Group er Bulgarias største svineprodusent med rundt 12 000 purker i kombinert produksjon. De har egen mølle og slakteri. Ajax Group har normalt brukt dansk svinegenetikk, men bytter nå til TN70 purker. Palle er opprinnelig dansk og direktør i selskapet. Han har vært i selskapet i sju år, men har også 20 års erfaring fra svineproduksjon i Canada samt et par år i Danmark og Russland.
– TN70 er ei enkel purke og den er mer selvgående enn alternativene. Det er viktig da vår hovedutfordring som selskap er å få tak i kvalifisert arbeidskraft, forteller Palle til SVIN.

 

Grupo Jorge, Spania
Det var en stor gruppe fra Spania på åpning av Norsvin Delta (se bilde). Blant disse var Pedro Gonzalez Antover og Cesar Buetas i Grupo Jorge. Grupo Jorge er trolig Europas største svineprodusent. De har 120 000 purker, eget slakteri og foredling. Grupo Jorge har eksport av kjøtt til alle verdensdeler. Og selskapet bruker genetikk fra Topigs Norsvin. De anser god svinehelse og det å unngå farlige sykdommer som den største utfordringen i svineproduksjonen i dag. I Spania har det for øvrig skjedd en stor endring i svineproduksjonen de siste 10-20 årene. En endring fra tradisjonelle familielandbruk til veldig store vertikalt integrerte selskaper.

 

Bovbjerg, Danmark
På åpning av Delta treffer vi også Henrik Bovbjerg fra Give rett sør for Herning på Jylland. Der har de 1100 purker i økologisk svineproduksjon fordelt på to gårder. Bovbjerg er Danmarks eneste økologiske avls- og formeringsbesetning, og de har TN70 purker.
– Med TN70 purker har du høy overlevelsesevne på både purker og smågris, sier Bovbjerg.
Dødelighet på purker og smågris har i øyeblikket stort fokus i Danmark. TN70 purker er dessuten robuste og velegnet også for utendørsdrift og økologisk produksjon. På gården har de grising i hytter utendørs, men smågrisen flytter innendørs ved 30 kg. Siste år hadde Bovbjerg rekordsalg av TN70 avlspurker.
– Vår største utfordring er å få tilstrekkelig merpris for vårt økologisk svinekjøtt. Ellers er problemene slakteriet Danish Crown har en utfordring for alle danske svineprodusenter, sier Bovbjerg.

 

Monrad, Danmark
Daniel Dyhr Monrad er både foredlings og formeringsbesetning for Topigs Norsvin Sør på Jylland. Hjemme har de 300 purker, men er i ferd med å øke til over 1000. Målet er å selge 11 500 TN70-purker og 1800 landsvinpurker. Det vil de gjøre først og fremst i Danmark, men også dels i Tyskland.
– Det er stor etterspørsel etter TN70-purker og jeg er stolt over å være en del av et selskap som Topigs Norsvin. Nye Delta er en spennende avlsstasjon med imponerende mye teknologi innebygd, sier Monrad til SVIN.
Ellers mener Monrad at nylig vedtatt CO2-avgift som har kommet i Danmark kan bli en utfordring for kjøttproduksjon framover. Samtidig er det en utfordring at dansk smågris og slaktegris sendes ut av landet og at Danish Crown må stenge slakterier.

 

Mark Tijssen, Nederland
Mark Tijssen er styreleder for Topigs Norsvin og var selvsagt også på Delta. Her klippet han snora sammen med Per Inge Egeland. Tijssen har vært leder for styret siden 2018. Hjemme har han kombinert svineproduksjon og 1300 purker.
– Åpningen av Delta var en flott og godt organisert begivenhet med mange gjester og der vi så den nyeste og beste teknologien. Dette vil gi våre svineprodusenter en gris med den beste genetikken i framtida, sier Tijssen.
Men hjemme i Nederland finnes i dag flere utfordringer for svineproduksjonen. En av dem er spredning av husdyrgjødsel på grunn av både vanskelig vær i vår og nye regler. En annen er utfordringen med å skaffe kvalifisert arbeidskraft på gårdene, og en tredje er fortsatt diskusjon om husdyrproduksjonen i Nederland skal reduseres.

 

Van Dooren, Nederland
Kees Van Dooren var på åpningen av Delta som journalist for magasinet Boerderij i Nederland og for Pig Progress (internasjonalt magasin). Dette er første gang Van Dooren er i Norge. Fra besøket lager han en tresiders reportasje om CT scanning, avl og avlsframgang i Topigs Norsvin. I reportasjen er det også et intervju med Even Landrø, foredlingsbesetning på Duroc. Den viktigste saken Van Dooren har jobbet med så langt i år handler imidlertid om Topigs Norsvins sin største konkurrent PIC og selskapets satsing på genredigering for å få fram en gris som er motstandsdyktig mot sykdommen PRRS.