Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Vi tærer på egenkapitalen nå

– Jeg har vært med i svineproduksjonen siden 1992 og har opplevd flere opp- og nedturer. Men nå er det annerledes. Mange sliter sjøl om markedet er greit og renta er rekordlav, sier Mari Østbye i Eidsvoll.


- Vi tærer på egenkapitalen nå

– Jeg har vært med i svineproduksjonen siden 1992 og har opplevd flere opp- og nedturer. Men nå er det annerledes. Mange sliter sjøl om markedet er greit og renta er rekordlav, sier Mari Østbye i Eidsvoll.

Hun bruker seg sjøl som eksempel.

– Ja, jeg føler meg klemt mellom inntekts- og utgiftssida. Vi hadde en periode i fjor også hvor vi måtte bruke sparekontoen for å holde tritt med regningsbunken. Ved siste momsoppgjør var driftskredittkontoen tom, og da skreller det fort av litt på egenkapitalen. Med såpass stor omsetning som vi har her så er det ikke tosifrete beløp vi snakker om, sier Mari Østbye.

– Det betyr at arbeidsbetalinga er borte?

– Ja, det er helt sikkert. Da er det litt frustrerende å oppleve at alle andre øker sine timesatser for å dekke opp økte kostnader. I fjor hadde vi til sammen 10 000 arbeidstimer her på garden. Vi har en polakk som sto for om lag 2000 arbeidstimer. Mannen min, Ole Lauten, og pappa Anders er med i drifta på full tid sammen med meg. Og pappa er pensjonist og jobber i praksis gratis. Justert for noen pensjons- og trygdepoeng så er i praksis lønnsinntekta vår borte. Slik kan det ikke gå veldig lenge, og jeg tror ikke vi er alene om å oppleve det slik, sier hun.

Når produksjonsmålene

For drifta og produksjonen går som den skal. Produksjonsmålene som ble satt da den nye fødeavdelingen ble bygd i 2006 er nådd, og vel så det. Det drives lukket kombinert svineproduksjon på garden, og alle avlsdyra produseres sjøl. Produksjonen har ligget på cirka 250 kull i året, og halvparten av grisungene er fôret opp på Østby mens den andre halvparten er solgt. I år planlegger de å produsere om lag 800 slaktegriser.

– Vi ser at etterspørselen etter smågriser har vært god, og med de mjølprisene vi har nå er det ikke så fristende lenger å fôre fram like mange slaktegriser som før. Heldigvis er det rom for litt fleksibilitet i bygningene våre, så vi kan ha 60 – 70 smågriser på vent.

– Hvorfor driver dere lukket produksjon med egen rekruttering?

– Vi opplevde litt ustabile livdyrleveranser før vi bygde ut ny fødeavdeling i 2006. Etter at vi fikk bygd ny fødeavdeling (14 x 4 = 56 fødebinger) så ble det frigjort plass i den gamle. Dermed fikk vi plass til rekruttering. Den nye fødeavdelingen i 2006 ble bygd helt uten tilskudd eller rentestøtte fra myndighetene. Svinekjøtt har ikke vært prioritert i Akershus.

For spesielt interesserte

– Hvor intensivt driver dere?

– Vi har hatt tre ukers puljedrift fram til nå, men det er vi i ferd med å forandre. Vi ønsker oss litt flere pauser, og legger om til seks ukers puljedrift. Vi trives med å kunne ha arbeidsplassen hjemme på garden begge to. Men jeg synes det er litt betenkelig at norsk matproduksjon må basere seg på trassige og kanskje litt virkelighetsfjerne personer som oss. Vi er ikke blåruss akkurat. Nå tærer vi på egenkapitalen. Slik sett kan en si at dette er ei næring for spesielt interesserte. Det burde jo ikke være slik? spør Østbye.