Publisert: 14.03.2018 Oppdatert: 14.08.2018

Stikkord:

Vi må løfte blikket

I forberedelsene til årets jordbruksforhandlinger oppfordrer bondelagets leder til å tenke nytt og langsiktig ved prioritering og utforming av kravene. Dette er kloke ord, hvor målet er å styrke matproduksjonen og landbrukets rammebe-tingelser som ei viktig og langsiktig næring.


De siste måneders hendelser og fokus knyttet til episoder rundt dårlig dyrevelferd i norsk svineproduksjon viser oss hvor sårbare vi er, og at fallhøgden er høy. Næringa tar dette på høyeste alvor, og har derfor iverksatt flere tiltak som skal bringe næringen inn på riktig spor, og det er bra. Samtidig er det viktig å løfte blikket fra de daglige utfordringene til muligheter i et framtidsperspektiv, der stikkordet er bærekraftig utvikling for norsk svineproduksjon. Ei bærekraftig utvikling som beskriver hvordan vi klarer å leve opp til vårt samfunnsansvar som matproduserende næring, der hensynet til klima, folkehelse, dyrehelse og dyrevelferd blir ivaretatt som en større integrert del av det å produsere mat. Ei utvikling som i enda større grad enn i dag kommer til å prege framtida, og som etter min menig kommer raskere og nærmere for hvert år som går. 

Hvordan møter vi så denne utviklingen? Jeg mener vi står oss på å ta dette på høyeste alvor i prioriteringene framover. Samfunnet endrer seg hele tiden. Forbrukere og politiske myndigheter vil stille nye og større krav til oss som matproduserende næring. Krav til at vi som næring skal bidra til en mer klimavennlig matproduksjon, bedre dyrehelse og mattrygghet, dokumentert sporbarhet, sunne produkter god dyrevelferd og dyreetikk.

Etter min mening har norsk svineproduksjon et godt utgangspunkt og gode forutsetninger til å møte ei framtid med krav til økt bærekraft. Gjennom mange år er det lagt ned et stort arbeid med å utvikle et avlsmateriale som kombinerer effektivitet og dyrevelferd, et betydelig arbeid i å styrke og forbedre vår dyrehelse, med mindre bruk av medisiner og økt mattrygghet som resultat. I tillegg har vi en produksjonsstruktur og geografisk plassering som er unik og gir store muligheter. Til sammen er dette en solid plattform å bygge videre på i det videre arbeidet med å oppfylle samfunnets forventninger til næringen vår som ei bærekraftig framtidsretta næring.

Norsvins ambisjon om 100 prosent SPF i norsk svineproduksjon innen 2030 vil være det viktigste redskapet i arbeidet med å realisere de nevnte bærekraft­målene, som klimavennlig matproduksjon, bedre dyrehelse, mindre medisinbruk, økt mattrygghet og bedre dyrevelferd.

En visjon der en virkelig tør å løfte blikket med mål om å utvikle ei næring som tar  forventningene om framtidig bærekraft i matproduksjonen på alvor. Norsvin har derfor løftet dette fram overfor forhandlingspartene ved årets jordbruksforhandlinger. Forslaget er at det stilles midler til disposisjon for svineprodusenter som ønsker å konvertere fra konvensjonell helsestatus til SPF helsestatus.

Dette er å ta det norske samfunn og norsk landbruk på alvor. Forventningen til
at dette prioriteres er derfor store.