Stikkord:
Utfordringer i svinekjøttmarkedet
“Nå er det på tide at alle som jobber med salg av svinekjøtt bretter opp ermene”, skriver Norsvins styremedlem Geir Heggheim.
Etter noen år med fallende økonomi i svinenæringa, spesielt grunnet stigende kraftfôrpriser, kunne vi i vår etter jordbruksavtalen var i boks trekke et lettelsens sukk. Med kroner 1.20 i økt målpris, samt forpliktelsen i å fjerne matproduksjonsavgifta hadde mange av oss svinebønder en følelse av at det var ryddet rom for å kompensere for tre-fire år med galopperende kostnadsvekst og sterkt krympende marginer.
Men nå bikker det skikkelig i mot igjen!
Det sies at hele grillsesongen er nærmest druknet i lag med korn og poteter, slik at det i stedet har resultert i mye innfrysing i en viktig periode hvor det normalt skulle blitt tatt gris ut av lager. Det er nå for inneværende år estimert et overskudd på 3700 tonn, og for neste år hele 4700 tonn. Med dette som bakteppe legger nå markedsregulator seg på minus 60øre i forhold til målpris for inneværende avtaleår.
Det er all grunn til å spørre; hvor ble det av kostnadsdekningen som lå i jordbruksoppgjøret?
Nå er det en ting som betyr noe, og det er at alle som jobber med salg av svinekjøtt bretter opp armene! Vi er nemlig nødt å få fart på salget igjen! Her har både kjøttindustrien og opplysningskontoret for egg og kjøtt en jobb å gjøre. Salget av svinekjøtt har historisk sett hatt en jevn framgang over svært mange år, men de siste åra har veksten stoppet opp. Noen vil nok prøve å forklare dette med nye sunnhetsmessige trender så vel nasjonalt som internasjonalt, men faktum er at konsumet av svinekjøtt per innbygger i Norge fortsatt ligger lavt, og svært langt under sammenlignbare land.
For svinenæringa blir det nå avgjørende viktig at kjøttindustrien setter full fokus på salg og utvikling av nye produkter innen svinekjøtt!
Geir Heggheim