Publisert: 08.03.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tror grisen vil styrke seg framover

– Verden vil trenge dobbelt så mye kjøtt de neste tjue åra. Grisen kommer til å ta den største biten av denne veksten, tror Albert Paszek.

 


Tror grisen vil styrke seg framover

– Verden vil trenge dobbelt så mye kjøtt de neste tjue åra. Grisen kommer til å ta den største biten av denne veksten, tror Albert Paszek.

 

Og det er kanskje ord som er vel verdt å lytte til. For Paszek kommer nemlig fra stillingen som bioteknologidirektør i det Tyson Foods-eide fjørfeselskapet Cobb-Vantress Inc. Men for få dager siden begynte Paszek i stillingen som ny daglig leder og direktør i Norsvin USA LLC. Norsvins markedsdirektør Øystein Jørem smiler fra øre til øre da han ønsker Paszek velkommen til Norsvinsenteret i Hamar. For Paszek er nemlig mannen som ta det viktige og krevende USA-markedet til nye høyder for det norske morselskapet.

Bred bakgrunn

– Albert har vært medlem av styret i Norsvin USA (NUSA) i mange år, og han kjenner både oss og svinekjøttbransjen i USA svært godt. De siste åra har NUSA bygd opp en god og solid kjerne av medarbeidere, og jeg er ganske sikker på at de tar i mot Albert med åpne armer, sier Jørem. Paszek har bred bakgrunn for den jobben han nå tar fatt på. Han har jobbet med genetikk i Monsanto, med komparativ genetikk som professor ved universitetet i Minnesota, og han har jobbet med forretningsutvikling i Cargill, et av verdens største kjøttkonglomerater. Men nå flytter han altså til Rochester, hvor NUSAs nye hovedkontor ligger nær grensa mellom Minnesota og Iowa, strategisk plassert i forhold til de mest intensive svineproduksjonstatene.

Mer effektiv gris

– Ikke bare vil vi trenge mer svinekjøtt, vi vil også trenge en enda mer effektiv gris. Her kommer Norsvin inn med et ungt og spennende genetisk produkt. Det er Asia, Russland og Ukraina som vil få den største svineproduksjonsveksten i verden, men vi får vekst også i USA og Europa. Grisen er mye mer allsidig enn fjørfekjøttet når det gjelder å få fram forbrukerprodukter med stor bredde og foredlingsgrad. Dessuten er magert svinekjøtt sunt og bra, sier Paszek.Han traff Øystein Jørem første gang på slutten av 90-tallet, den gangen Paszek jobbet ved Universitetet i Minnesota.

Kundenes behov

– Jeg er forberedt på at det blir en del reising i denne jobben. Men kommunikasjon mellom forretningspartnere er veldig viktig, og det blir min store utfordring å bidra til å oppfylle kundenes behov. Det er mange som er interessert i produktene våre, og vi må gi dem den kunnskapen som trengs for å få full nytte av genetikken i dyra våre. Jeg ser for eksempel at vi må bruke folk som kan fôring i oppfølgingen av kundene våre. Norsvins landrase er veldig produktiv. Jeg sa at jeg tror på sterk vekst i kjøttforbruket, og kanskje så mye som 70 prosent av denne veksten tror jeg vil komme fra ny og bedre teknologi. Norsvin er et høyteknologisk selskap i sin bransje, ikke minst når det gjelder hvordan CT-teknologien er tatt i bruk. Men det vil komme nye teknologiske bølger som kommer til å revolusjonere avlsframgangen, sier han.

Bedre stemning

– Hvordan vil du beskrive stemningen hos amerikanske svineprodusenter akkurat nå? Det har vært et par knalltøffe år?- Ja, men stemningen er langt i fra så depresssiv nå som den var for halvannet år siden. Nå begynner folk å tjene penger igjen, og det kan skape fornyet interesse for produkter fra Norsvin, tror Albert Paszek.