Publisert: 17.09.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tenk nytt og offensivt

I skrivende stund vet vi ennå ikke hva slags matpolitikk flertallet i det nye Stortinget vil enes om for å sikre Norges innbyggere mat i fremtiden.


Tenk nytt og offensivt

I skrivende stund vet vi ennå ikke hva slags matpolitikk flertallet i det nye Stortinget vil enes om for å sikre Norges innbyggere mat i fremtiden.

 Dersom kjøttvekten (!) får avgjøre, skal subsidier og tilskudd til landbruket ned, og grensene skal bli åpnere gjennom lavere tollvern.

Med det norske kostnadsnivået klarer vi ikke å konkurrere på pris. Vi må tenke nytt.

Mange politikere er så lite opptatt av selvforsyningsgraden, at de ikke vil beskytte norsk matproduksjon. Har vi da annet valg enn å finne nye markedsmuligheter?

Når noen klarer å selge norsk vann på flaske i utlandet, hvorfor skulle ikke norskprodusert mat også ha muligheter? Jeg tror vi kommer til å måtte omstille oss kraftig i årene som kommer. Kanskje gjelder det først og fremst tenkemåten. I fremtiden skal vi kanskje ikke konkurrere om å produsere mat billigst mulig, men heller produsere mat for dem som vil betale en høyere pris for mat som er produsert i Norge. Det fins sikkert en del av dem i Norge, men kanskje enda flere utenfor landets grenser. Norge har mye som andre deler av verden ikke har, og som vi kan oversette til salgsargumenter og markedsbudskap. Klimamessige ulemper må snus til marketingmessige fordeler. Midnattssol, arktiske forhold, særegen natur og mye annet. Smaken av Norge kan være så mangt, og den lar seg markedsføre.

Det er mye fornuft i det å selge lokal mat lokalt. Gjort på den riktige måten, kan kanskje mye av det vi produserer, konkurrere godt med billig import. I tillegg kunne vi tenke offensivt på eksklusive eksportmarkeder. Ikke større enn den norske matproduksjonen er, er det neimen ikke store markedssegmentet vi trenger heller. Men en slik tankegang har aldri vært nødvendig, før nå.

Grensene er mye mer åpne for handel i dag enn de var før, og vi kan komme til å oppleve dette også for norskprodusert mat. Noen vil argumentere at å sende mat på kryss og tvers i verden er miljø- og ressursmessig uforsvarlig. Fredric Hauge i Bellona sa en gang at han er ikke imot fly, men i fremtiden vil vi ha fly som ikke forurenser. Tenk hvilke muligheter en slik tankegang muliggjør.

Vidar Julien

styremedlem i Norsvin