Publisert: 22.09.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ta ut potensialet

Vi har verdens friskeste og beste griser, men mange av oss utnytter ikke dette potensialet fult ut.


Ta ut potensialet

Vi har verdens friskeste og beste griser, men mange av oss utnytter ikke dette potensialet fult ut.

Etter å ha vært med på mange oppturer og nedturer i svinenæringa synes det som produksjonsresultatene går ned i dårligere tider, men når det lysner er svineprodusentene på hogget igjen. Nå er markedet igjen i balanse og prisene på vei oppover og det er tida for å tenke positivt og se fremover. Markedet gir ikke rom for flere og større besetninger, men det gir hver enkelt av oss en mulighet til å perfeksjonere oss ytterligere og dermed få mest mulig ut av egen arbeidsinnsats og de grisene vi har.

Ingris-statistikken for 2013 vister at vi har en noen produsenter som ligger i verdenseliten når det gjelder produktivitet, mens de fleste av oss har mye å gå på. Mange har mye å vinne på å ta i bruk den kunnskapen som finnes, få gjort de rette tingene til rett tid og få tall på det vi gjør. Særlig når det gjelder smågris og slaktegris gjelder det å komme på banen; registrere og få oversikt over dødelighet, tilvekst og fôrforbruk. Ingris-dataene er grunnlaget fellestiltak, men er først og fremt et redskap for hver og en av oss til forbedringer og dokumentasjon om uhellet skulle være ute.

En viktig faktor for gode produksjonsresultater er et godt miljø faglig og sosialt. Det gode grisemiljøet er gull verd, slik at vi må ta godt vare på både fagmiljøet og hverandre. Vær kreative, lag gode og hyggelig arenaer, vær aktive og møt opp arrangement både lokalt og sentralt, eksempelvis fagseminar i regi av Norsvinsskolen hvor kolleger og fagpersoner fra hele landet treffes.

Solveig Kongsrud

ansattvalgt styremedlem Norsvin