Publisert: 16.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svinekjøttkvaliteten har blitt bedre!


Svinekjøttkvaliteten har blitt bedre!

 

For en del år tilbake var det meget sterk fokus på at kvaliteten på norsk svinekjøtt var for dårlig. Det ble satt i verk en rekke tiltak for å bedre svinekjøttkvaliteten. Kjøttkvalitet ble prioritert avlsmål både på landsvin og duroc.

I regi av Fagsenteret for kjøtt ble det satt i verk et større svinekjøttkvalitetsprosjekt med hovedfokus på fettkvaliteten i fôrmidlene. Dette var et meget stort prosjekt hvor alle i bransjen deltok, både fôrbransjen og slakteriene.

Resultatet av denne samlede satsningen både innenfor avlsarbeidet og på bedre fôrkvalitet ser vi nå: Svinekjøttforbruket øker og det er mye mindre meldinger om dårlig kjøttkvalitet! I forbindelse med vår eksportvirksomhet får vi nå meget positive tilbakemeldinger fra slakterier blant annet i USA og Finland på vår gode kjøttkvalitet.

Men arbeidet med å bedre svinekjøttkvaliteten fortsetter. Forsknings- og utviklingsarbeidet er høyt prioritert i Norsvin. Her legges grunnlaget for en fortsatt sterk avlsframgang i framtida. Ressursbruken vil i 2006 i all vesentlig grad dreie seg om prosjekter som allerede er igangsatt.

Norsvins avlsarbeid har i større og større grad de senere årene dreid over fra å bare angå produksjonsegenskaper hos grisen til også å få avlsframgang på egenskaper som angår kjøttkvalitet og dyrevelferd. Norsvin gjør dette for å møte kravene både fra næringsmiddelindustrien om et bedre produkt, og fra forbrukerne om et både smaks- og ernæringsmessig riktig svinekjøtt.

Norsvin har i samarbeid med Universitetet på Ås, Felleskjøpet og Fagsenteret startet opp et større fellesprosjekt hvor det forskes på produktkvaliteten. Norsvins ansvar i prosjektet er å undersøke avlsmessige sammenhenger mellom viktige kjøtt- og fettkvalitetsegenskaper, samt foreta funksjonelle genomstudier (finne gener) og kartlegge nedarvingsforhold for fett og fettsyresammensetning.