Publisert: 24.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svinefôr til 2 kroner kiloen

Fôrprisen har økt uten at prisen på slakt har fulgt etter. I øyeblikket er det derfor ingen som tjener penger i dansk svineproduksjon. En del slaktegrisprodusenter har valgt å la fjøset stå tomt.


Svinefôr til 2 kroner kiloen

Fôrprisen har økt uten at prisen på slakt har fulgt etter. I øyeblikket er det derfor ingen som tjener penger i dansk svineproduksjon. En del slaktegrisprodusenter har valgt å la fjøset stå tomt.

 

Danske svineprodusenter sliter. Og de som sliter mest er smågrisprodusenter, særlig de uten eget kornareal.

I høst har fôrprisen skutt rett i været uten at kjøttprisen har fulgt etter. Flere slaktegrisprodusenter velger å la husene stå tomme. For svinebonde Rene Lund Hansen og andre med eget kornareal er likevel situasjonen akseptabel.

På Næsborg Søndergård, en halvtime vest for Aalborg, har Lund Hansen og kona Charlotte L. Jensen 3000 slaktegrisplasser i nesten nye hus. De har også stor melke- og kornproduksjon. I alt driver de 6500 dekar fordelt på 12 gårder, der en tredjedel av arealet leies.

– Prisen på melk er bra, og det har vært et fantastisk år for kornproduksjon. Vi selger alt kornet og har fått kr 1,75 for både hvete og bygg, forteller Lund Hansen. Det finnes de som har hatt mer is i magen og fått enda mer for kornet. Men samtidig finnes det faktisk kornbønder som har tapt penger på høy kornpris!

 

Tap på kornspekulasjon

– Det har blitt mer og mer vanlig å selge avlinga på børs før den er høstet. Noen har derfor solgt rimelig og de har solgt mye mer enn årets avling. Tanken har vært å kjøpe igjen når kornprisene faller. Men den har ikke falt, bare steget. En kornbonde har faktisk tapt 16 millioner på spekulasjon, og det i et år da han virkelig skulle ha tjent penger, forteller Lund Hansen.

Men det er svineproduksjon som lider. Når kornprisen dobles har fôrprisen økt nesten tilsvarende.

– Vi kjøper alt fôr og forhandler normalt kontrakt på fôr hver høst for et år av gangen. Sist sesong og fram til i høst betalte vi NOK 1,25 for topp kvalitet slaktegrisfôr med 111 FEg. Nå er prisen for samme type kraftfôr 2,00 kr kiloen, opplyser Lund Hansen. Han har derfor ikke tegnet noen ny årskontrakt, men håper at prisen skal falle noe.

 

Smågrisprodusentene sliter mest

– Det er likevel smågrisprodusentene som sliter mest. Noen har nesten gitt bort smågrisen.

Mange smågrisprodusenter har ingen stor kornproduksjon, eller de leier bort jorda si. De får derfor ikke igjen det tapte på gris i inntekt på korn, forklarer Lund Hansen.

Selv kjøper de smågris til 350 danske kroner av en produsent de har kontrakt med.

Uten kontrakt kunne de skaffet gris til halve prisen.

– Men vi velger å satse videre på en smågrisprodusent der vi er fornøyd med smågrisen. Dette er dessuten SPF-griser som vokser raskere. Det er strenge smittetiltak hos leverandøren, hos oss som slaktegrisprodusenter, og for våre egne transportører, forklarer Lund Hansen. Han ønsker derfor ikke å holde opp å produsere selv om lønnsomheten er null en periode.

 

Taper 85 kr grisen

Grisen kjøpes normalt inn som 30 kilos, og det blir 3,5 innsett per år. Men gården har også en avdeling som kjøper inn grisen som 7 kilos.

– Vi fôrer grisen fram til 92 kilo i snitt. Det er noen kilo tyngre enn vanlig i Danmark, men vi har plass nok og mener vi har betalt for de siste kiloene, sier Lund Hansen. Han setter også opp en rask DB-kalkyle for egen slaktegrisproduksjon. Den viser at produksjonen går i null akkurat nå. Lund Hansen har også tall for bygningskostnadene. De utgjør ca. 85 kr per slaktegris som han ikke får dekket i øyeblikket.

 

Bedre neste år

Lund Hansen er med i Danish Crowns representantskap og følger utviklingen i kjøttmarkedet nøye.

– Det er store lagre av svinekjøtt i Europa akkurat nå. Jeg tror derfor ikke kjøttprisen vil stige særlig før et godt stykke inn i 2008, sier Lund Hansen. Ja, kanskje det kan ta et år før det blir en balanse mellom kjøttpris og fôrpris. Han tar dette med stor ro, selv om han har relativt nye slaktegrishus som skal forrentes.

– Det blir gode tider igjen å være slaktegrisbonde, men vi vet ikke akkurat når. Og i øyeblikket tjener vi veldig bra på å være kornprodusenter, sier Lund Hansen.

 

Dekningsbidrag slaktegris Næsborg Søndergård

 

Tall i NOK

 

Inntekter

 

Slakt 92 kg x 10 kr

920 kr

Kostnader

 

Smågris

370 kr

Fôr 205 kg á 2 kr

410 kr

Andre variable kostn./svinn

110 kr

Lønn ansatte

30 kr

Dekningsbidrag

0 kr