Stikkord:
Sveitsisk helsetjeneste for svin
Sveitsisk helsetjeneste for svin
Lederen for den sveitiske helsetjenesten for svin, Dr. Enzo Fuschini, presenterte for oss helsetjenestearbeidet som for tiden ble utført av 12 veterinærer. Organisasjonen ble etablert i 1965 og ble i 2002 delt i fire regioner og i 2005 en integrert del av Suisseporcs og Suisag.
Målet for helsetjenesten er å markedsføre høykvalitets svinekjøtt foretrukket av sveitiske forbrukere. De har et høyt fokus på forebyggende helsearbeid for å skape optimale forhold for å unngå utbrudd av sjukdommer og for å gi bedre økonomi for svineprodusentene.
Viktige samarbeidspartnere er selvsagt produsentene, slakteriene, de lokale veterinærene og de to veterinærfakultetene i Zurich og i Bern. Helsetjenesten mottar 50 prosent støtte fra staten og resten finansieres via egenbetaling fra bonden.
Det er ca. 3500 kombinertbesetninger som har avtale med helsetjenesten og ca. 1500 slaktegrisbesetninger. Det koster om lag 700 kroner årlig å være medlem av tjenesten, og i tillegg betales det en avgift på cirka 8 kroner per purke. Besetningen får besøk fire ganger årlig.
Sveits har noen flere smittsomme sjukdommer enn Norge. Men landet har god kontroll på dem, og sveitserne er livredde for at EU skal klare å få presset i gjennom at transport av levende dyr gjennom Sveits skal bli lovlig.
Sveits har nesten utryddet smittsom grisehoste (mykoplasma), og har for øvrig ingen av de alvorlige smittsomme sjukdommene. Derimot har de fått ganske store problemer med den nye svinesjukdommen PMWS. For øvrig har Sveits meget god svinehelse.