Publisert: 25.11.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Støv på hjernen?

De fleste har en formening om at det å leve på landet er sunnere enn å bo i byen. Men dette gjelder ofte ikke oss svineprodusenter.


Støv på hjernen?

De fleste har en formening om at det å leve på landet er sunnere enn å bo i byen. Men dette gjelder ofte ikke oss svineprodusenter.

 Bøndene er ansett for å være en av de friskeste yrkesgruppene i landet. På tross av dette viser flere rapporter en betydelig økning i antall luftveislidelser som astma og kols. Årsaken til dette ligger ofte i konsentrasjoner av støv og gasser i fjøset, og dette eksponeres vi for daglig.

Støv i svinefjøs stammer fra grisene i form av hår, hudpartikler og gjødsel, og fra fôr og strø. I tillegg til støv inneholder fjøslufta gasser som ammoniakk, nitrogen, svovel og hydrogensulfid. Daglig utfører vi arbeidsoppgaver som øker støvkonsentrasjonen i lufta langt over de anbefalte grenseverdiene. Vi strør, koster og flytter dyr. Vi vasker med høgtrykkspyler og fôrer med kraftfôr. Alt dette øker støvmengden i lufta vi (og grisene) puster inn.

Mange har etterhvert tatt i bruk verneutstyr som friskluftsmasker ved vasking og utlasting. Men hva gjør vi for å beskytte oss i hverdagen? Er vi flinke nok til å bruke støvmasker eller friskluftsmasker i de daglige gjøremålene i fjøset? Gjør vi nok for å redusere støvmengden i fjøset? Vi bør nok alle ta en runde med oss selv og i eget fjøs og vurdere hva vi kan gjøre for å redusere støv-og gasskonsentrasjonene, og innarbeide gode rutiner for bruk av verneutstyr.

Om en ikke kjenner noen plager nå, er det for sent å drive forebygging den dagen en får påvist en luftveislidelse som for eksempel astma.

Så min oppfordring er; på med friskluftsmasker eller i det minste støvmasker, bruk hørselvern med god musikk på øret og kjør en ekstra runde med støvsugeren nå i førjulsstria! Linda Gjerde Myren styremedlem Norsvin