Publisert: 28.11.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Stor oppgradering av Ingris

Målet er å få et raskere, sikrere og enda mer brukervennlig rapporteringsprogram. Det er også et mål å lette kommunikasjonen med andre IT-systemer, for eksempel fôringsanlegg.


Stor oppgradering av Ingris

Målet er å få et raskere, sikrere og enda mer brukervennlig rapporteringsprogram. Det er også et mål å lette kommunikasjonen med andre IT-systemer, for eksempel fôringsanlegg.

Dagens versjon av Ingris består av en klient– og en server-del med database og forretningslag(kildekode). Utviklingsarbeidet har vært konsentrert om klientdelen, altså det som brukeren ser på skjermen, og klienten som den fremstår da den var ferdig oppgradert i 2011. Serverdelen er den opprinnelige fra Ingris ble lansert i 1991,og består av database og forretningslag. Begge deler er som alderen tilsier, gammeldagse og preget av endringer og tilpassinger underveis. Nå har vi imidlertid nådd et punkt hvor dette ikke lenger er hensiktsmessig eller mulig. I løpet av 2012 har Animalia og Norsvin vært igjennom et forprosjekt hvor det er spesifisert krav til systemet i forhold til ulike funksjoner og brukergrupper. Dette være seg den enkelte svineprodusent, fellesskapet av svineprodusenter, kjøttbransjen og Norsvin. Det er nødvendig å kunne garantere et IT-system som i tillegg til å ivareta brukernes krav, har en lav risiko for havari og dårlig datakvalitet, og ikke minst sikrer en rasjonell nyutvikling, drift og vedlikehold. I forprosjektet har det blitt bestemt infrastruktur, programmeringsspråk og database-modell.

Unik dyre-ID

Det tas høyde for at besetningsstørrelsen stadig øker, noe som kan gi oss problemer i forhold til å gå “tom“ for individ nummere. Derfor vil det også innføres en unik dyre-ID som gjør det mulig å fjerne begrensningene i forhold til gjenbruk av individnummer. Muligheten åpner seg også for at dette nummeret kan inneholde bokstaver eller tegn. Dagens løsning identifiserer dyrene ved hjelp av en kombinasjon mellom medlemsnummer og individnummer. Dette er gjennomgående brukt både i databasen og forretningslaget, og må endres slik at det er mulig å identifisere samme produsent med ulike nummer ut fra dyreslag, driftsformer og bygninger. Et konkret eksempel er innføring av ny grunnidentifikator som skal erstatte produsentnummeret på gården. Dette er ikke vedtatt per dato, men det er viktig at vi at vi allerede nå legges til rette for slik at systemet kan håndtere den dagen dette er klart. Dette nummeret vil følge produsenten uavhengig av geografisk beliggenhet.

Dyrehelseportalen

Dyrehelseportalen benyttes i dag av veterinærer for å dokumentere medisinbehandling av dyr. Det vil legges til rette slik at dette etter hvert kan overføres til Ingris. Arbeidet med oppgradering av database og serverlag skal være avsluttet i løpet av 2013. I denne perioden vil det gjøres minimalt med utvikling i klientdelen, kun de endringer som er nødvendig for å kunne tilpasses ny datamodell. Dette for å sikre minst mulig dobbelt arbeid og kostnader. Vanlig vedlikehold i forhold til feilrettinger vil selvsagt ivaretas.

Dette vil du merke

Mange av de vektige punktene for dette prosjektet vil ikke brukere av Ingris-programmet se på skjermen, men det vi håper vil merkes er: • Raskere program Kortere responstider på visning av rapporter • Innfrielse av flere brukerønsker • Kunne gjenbruke samme individnummer på flere dyr • Færre problemer med registreringer • Enklere å kommunisere med andre IT-systemer som f.eks fôringsanlegg i fremtiden. • Sikrere datakvalitet