Publisert: 04.05.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Splitt og hersk?

Uttrykket «splitt og hersk» har slått meg før flere jordbruksoppgjør.


Splitt og hersk?

Uttrykket «splitt og hersk» har slått meg før flere jordbruksoppgjør.

«Splitt og hersk» (latin: divide et impera) er en angrepsmetode/problemløsningsmetode respektive krigføringsmetode som går ut på å dele opp en større sammenheng i mindre deler. Forhåpentligvis kan deretter disse mindre deler behandles enklere enn den større og mer komplekse sammenhengen.

Dette er noe jeg har tenkt på i forkant av flere jordbruksoppgjør. Innad i landbruksnæringa brukes det mye energi på å diskutere fordeling mellom grovfôr og kraftfôr, korn og husdyr, små og store bruk og mellom sentralisering kontra marginale produksjonsområder. Går vi i den samme fellen hvert år? Bruker vi energien på indre diskusjoner istedet for å samle oss i felles front og jobbe for en samlet næring?

Produktive organisasjoner klarer å få alle medarbeidere/eier til å føle seg viktige og betydningsfulle, på tvers av statusforskjeller. Mindre produktive organisasjoner tyr til primitive strategier og baserer seg på splitt og hersk gjennom å dyrke og forsterke statusforskjeller mellom ulike grupper. Kanskje tror de på munnhellet om at Norge er det eneste land i verden der misunnelsen er sterkere enn seksualdriften. Dem om det….

Et annet uttrykk som er brukt i andre sammenhenger er «samhold i mangfold». Vi bør ta til oss dette i landbruket.

Jeg har i alle fall en sterk tro på at det kun er gjennom felles krav og samlet front vi kan få en fortsatt sterk landbruksnæring i hele landet! Jeg ønsker derfor at når du leser dette så har vi landet et jordbruksoppgjør som vi står samlet om, og som kan gi videre optimisme i ei samla næring. Valldal 4. mai Linda Gjerde Myren