Publisert: 14.04.2018 Oppdatert: 14.08.2018

Stikkord: ,

SPF-besetning ble best på smågris

Landets beste smågrisprodusent i 2017 hadde hele 653 gram i daglig tilvekst i smågrisperioden. Dødelig i smågrisperioden var på bare 0,2 prosent. 


Håvard Ringnes i Ullensaker, Akershus, ble best på smågris i 2017. Ringnes drev en  satellittbesetning i purkering fram til 2013, men bygde så eget fjøs for purker. Samtidig gikk de over til å drive SPF-besetning.
– SPF er trolig en viktig årsak til at vi får gode resultater. Vi har iallfall hatt mindre utfordringer med diaré etter at vi gikk over til ble SPF, pluss at vi har mindre dødelighet, sier Ringnes. 

Går i samme binge
– En annen forklaring til at vi får et godt resultat er trolig at vi har FS-binger der smågrisene går igjen i bingen fram til salg. Dermed blir det ikke stress eller blanding av gris før salg, forklarer Håvard. Med dagens store kull tror han også at det er fordel å ha store smågrisbinger. Bingene hos Ringnes er på 7,1 m2, og det er to drikkenipler til smågrisene. Ut over dette mener bonden i Ullensaker at han gjør det enkelt.
– Vi gir smågristorv blandet med Start 170 smågrisfôr i smågrishjørnet før avvenning. Før gav vi avvenningstorv etter avvenning, men det har vi sluttet med. Vi bruker Kvikk 160 smågrisfôr (fri tilgang i automat) fra avvenning og helt fram til salg, opplyser Ringnes. 

Sju ukers puljedrift
Ringnes har sju ukers puljedrift og ca. 50 purker i pulja. Antall avvente per pulje ligger på drøyt 13 smågriser. Ullensakerbonden har egenrekruttering, og holder igjen ca. 25 smågriser til siksak-krysning. Øvrige smågriser har han leveringsavtaler på til to faste slaktegrisprodusenter.
– Det er jeg glad for. Det er en utfordring å være i spotmarkedet i en situasjon med for mye smågris, sier Ringnes. Med gode resultater i grisehuset er det fortsatt lønnsomt å være smågrisprodusent, men også bonden ved Kløfta merker at det blir mindre og mindre igjen på bunnlinja.

Beregnes etter poengsystem
Rangeringen av besetningene er gjort med vektlegging og omregning av nøkkeltallene daglig tilvekst, fôrutnyttelse og dødelighet til en poengsum. Poengberegningen er en teknisk beregning ut fra gjennomsnittstall og marginalverdier, og er ikke basert på besetningenes egne regnskapstall.