Stikkord:
Slår inn åpne dører
Halverte råvarepriser, billigere arbeidskraft og bedre produktutvikling.
Dette må til for at norske aktører i kjøttindustrien kan konkurrere med utenlandske i framtida. Jordbruksavtalen med målpriser er et problem, og markedsreguleringen må endres, kan vi lese i en fersk kjøttbransjerapport fra Econ.
Men dette er å slå inn vidåpne dører. At det koster mer å produsere kjøtt i Norge enn i EU-land er knapt noen nyhet. Ei heller at norsk arbeidskraft er dyrere enn i andre land. Våre utfordringer når det gjelder logistikk og struktur er heller ingen bombe, og kanskje er vi litt dårligere enn andre i produktutvikling.
Dette er ikke uvesentlige problemstillinger. Men krav om halverte råvarekostnader og vesentlig billigere arbeidskraft er forholdsvis langt unna det undertegnede opplever som realistiske problemstillinger i norsk praktisk virkelighet. Slike forutsetninger hadde trolig også skapt betydelig åndenød i løpet av kort tid for norsk kjøttindustri.
Rapporten framholder at arbeidskraftkostnaden per ansatt i Gilde er rundt 80 000 kroner høyere per år enn i Swedish Meats, og over 120 000 kroner dyrere enn i Danish Crown. Det siste skyldes neppe lave lønninger i Danmark, for de er gjennomgående ganske høye. Men dansk kjøttindustri har effektivisert til fingerspissene. Den bearbeider dessuten et kjøttvolum som vi bare kan drømme om. Slikt gjør naturligvis noe med kostnader per kilo bearbeidet vare.
Utfordringen for norsk kjøttindustri nå er å finne tiltak som kan redusere kostnadene til et realistisk nivå med de forutsetningene vi tross alt har i Norge. Dernest er utfordringen å gjennomføre dem i praksis. Noe er gjort, men fortsatt er det mye å hente. Sannheten er at bøndene og kjøttindustrien er i én og samme båt i et land som vårt.