Stikkord:
Slakteriets betydning for svineprodusenten
Større integrasjon, mer kjedemakt og press på engrospriser er utviklingstrekk den norske svinebonden bør merke seg.
Slakteriets betydning for svineprodusenten
Større integrasjon, mer kjedemakt og press på engrospriser er utviklingstrekk den norske svinebonden bør merke seg.
Geir Olav Opheim, Terje Wester, og Magnus Lagergren, øverste sjef i slakteriene Nortura, Fatland og Dalsjøfors i Sverige holdt hvert sitt slakteriforedrag under Gris i `10. Svenske Lagergren, som har hatt mange roller og posisjoner i svenske slakterier, tok tittelen bokstavelig.
– Slakterienes betydning for svineprodusenten kan sammenlignes med vannets betydning for skipsfarten, startet Lagergren og sa han kunne ha avsluttet der. – Vi må ha fokus på å skape en bedre verdikjede. Slakt og skjæring bør skje i same moment. Det er lett å distribuere bort marginene og distribusjonskostnader bør ha sterk fokus, sa Lagergren. Han anbefalte næringen om mulig å ha kontroll på distribusjon, det har den ikke lenger. I Sverige mente han det var for stor grad av konflikt mellom bonde og slakteri, og at det kan ødelegge for verdiskapningen.
– Men fokus må hele tiden være på konsumenten, rådet Lagergren.
Større integrasjon
Terje Wester i Fatland mente at slakterinæringen i Norge snakket mer direkte til svinebonden nå enn for 10 år siden. -. Fatland har for eksempel ordninger der de kan hjelpe til med finansiering ved bygging av grisehus. Det gjelder særlig finansiering ved kjøp av livdyr, forklarte Wester.
– Også slakt og foredling er mye mer integrert i dag enn for 10 år siden, sa Wester. Salget går dessuten mye mer rett til kjedene. 80 prosent av det vi selger i dag går til en av de fire kjedene, sa Wester. På spørsmål om hvem som eide Fatland om 10 år, svarte Wester at han hadde fått samme spørsmål også for 10 år siden.
Kortslutning av engrospris
Også Geir Opheim i Nortura var enig at integreringen var større i dag, men dette var også dels hans bekymring.
– Vertikal integrasjon fra matvarekjedene mot slakteri kan til slutt kortslutte engrosprisen. Presset på engrosprisen er veldig stort. Og denne prisen er utrolig viktig for bonden, sa Opheim, som advarte mot et for stort slaktevolum utenom Nortura. Opheim understreket også at slakterinæringen var en svært tøff bransje.
– Forbrukerprisene på kjøtt står omtrent stille. Det er ikke bare positivt for bransjen når ribbe i butikken koster 19,90. Vi har blant annet en kostnadsvekst det er vanskelig å velte over på kjedene, sa Opheim