Publisert: 02.12.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Slå ring om markedsbalansen

Norsk svineprodusenter har de senere årene sårt fått erfare hva en langvarig ubalanse i markedet med overproduksjon betyr økonomisk.


Slå ring om markedsbalansen

Norsk svineprodusenter har de senere årene sårt fått erfare hva en langvarig ubalanse i markedet med overproduksjon betyr økonomisk.

Vi skal derfor nå glede oss over en positiv utvikling i markedsbalansen som følge av redusert produksjon og økt salg. En langvarig ubalanse med overproduksjon som resultat er ikke bare en stor økonomisk belastning for den enkelte svineprodusent. Den kan også utvikle seg til å bli et negativt omdømme for næringen, og ikke minst en belastning for dagens markedsreguleringsordning. Det kan bli en gavepakke for de som ønsker å fjerne hele eller deler av dagens ordning. Det er derfor all grunn til å slå ring om dagens markedsbalanse og følge de råd som markedet og markedsregulator gir til enhver tid. Det er per i dag ingen grunn til å frykte at vi vil komme i en underskuddssituasjon, selv om vi nå ser at produksjonen går noe ned samtidig med at salget øker. Instrumentet med å øke slaktevektene kan gi en rask effekt på kort sikt med å tilføre mer kjøtt til markedet. Samtidig ligger det et stort effektiviseringspotensiale i å øke antall smågris per purke per år. Dette vil uten tvil også være det mest økonomiske framfor å kompensere en nedgang i produksjonen med å øke purketallet.

MRSA hva nå?

Resultatet av sommerens kartlegging av MRSA-statusen i norsk svineproduksjon var enda en bekreftelse på at vi har en unik svinehelse. Nå er ikke MRSA en svinesjukdom, men en resistent bakterie mot antibiotika som kan spres via gris. Utbredelsen av MRSA blant svinepopulasjoner internasjonalt er imidlertid knyttet til et stort forbruk av antibiotika over lang tid, som følge av store helseproblemer innen svineproduksjonen. Utfordringen er imidlertid at MRSA også kan utvikles og spres i en relativ frisk svinepopulasjon dersom den blir tilført populasjonen via mennesker. Det var dette som var tilfelle da MRSA ble introdusert i den norske svinepopulasjonen. Heldigvis klarte vi denne gangen å stoppe den før den ble for utbredt. Lav MRSA-frekvens og det at vi klarte å stoppe utbredelsen har blitt til en stor opptur for norsk svineproduksjon. En opptur som er knyttet til mattrygghet og dens betydning for folkehelsen. Hva med veien videre? Erfaringene og truslene rundt oss viser at det er ingen grunn til å redusere beredskapen mot MRSA. Oppturen var stor, men fallhøgden er enda større hvis vi ikke tar på alvor og setter inn alle tiltak som er foreslått av fagfolkene våre. Det er opp til oss alle innen denne flotte næringen å sørge for det. Med ønske om ei riktig god jul og godt nyttår til dere alle Olav Eik-Nes