Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Selger livsverket

Sigurd Langfors og Kristin Lorentzen har avlsbesetning på gris i Leirfjord, Helgeland. Langfors har også vært en nøkkelperson for at nettopp Helgeland ligger på topp i resultater i grise-Norge. Men nå selger de gården.


Selger livsverket

Sigurd Langfors og Kristin Lorentzen har avlsbesetning på gris i Leirfjord, Helgeland. Langfors har også vært en nøkkelperson for at nettopp Helgeland ligger på topp i resultater i grise-Norge. Men nå selger de gården.

Leirfjord, Nordland

Vi er på Nedre Breimo i Bardal, fem mil øst for Sandnessjøen. Bardal er ei aktiv landbruksgrend med melkeproduksjon i Leirfjord Kommune, men det finnes også etpar svinebesetninger her. En av dem drives av Kristin Lorentzen (62) og Sigurd Langfors (58). Sigurd skulle egentlig ikke bli bonde, og hadde skaffet seg både jobb og bolig i Bøndenes Salgslag i Steinkjer (Nortura) da et dødsfall rammet gården Nedre Breimo. Plutselig hadde Sigurd og tidligere kone byttet bort boligen i Steinkjer med en gård i Bardal. Et år seinere bygde de sitt første grisehus til 30 purker.

– Dette var i 1981, og den gangen var dette huset det største grisehuset i Nord Norge. Alle syntes det var for stort, og fylkesmannen ønsket å stoppe byggingen, forteller Langfors. Men grisehus ble det. Siden er det bygd grisehus tre ganger til, siste gang for fire år siden.

340 kull -27 avvente

Gården omsetter i dag for mer enn fem millioner i året. Da har de tre ukers puljedrift med 20 i pulja, eller produksjon av over 340 kull i året. Det selges cirka 800 småpurker til livdyrkunder, og resten som smågris.

– Da vi startet opp lå antall avvente per årspurke i Nordland på under 15,8 smågriser, forteller Langfors. Han ble etter hvert leder for Norsvin Nordland og fikk i gang prosjektet 18-18. Målet var å få et snitt på 18 avvente i fylke nummer 18.

Det skulle bli mye bedre. Langfors selv har i dag nær 27 avente, og Helgeland i Nordland ligger på topp i antall avvente i hele Norge.

– Ja, svineproduksjon i området vårt har vært som et eventyr, forteller Langfors. Miljøet er fortsatt på topp med to fagmøter årlig. I tillegg har Langfors/Lorentzen en årlig samling for egne kunder. Sist gang sammenlignet de resultater fra produsenter med tre ukers, 5,5 ukers og sju ukers puljedrift.

   

Dyrebil og vaskehall

Nedre Breimo har 14 livdyrkunder og tre smågriskunder. Langfors kjører selv ut det aller meste av grisen.

– Det gir oss full kontroll med logistikken i fjøset og god kundekontakt, forklarer Leirfjordbonden. Til denne jobben har gården egen dyrebil og også isolert vaskehall. På dyrebilen er malt inn en egen logo med tre grisehaler. Langfors har fått tilbud om andre transportoppdrag, blant annet å kjøre reinsdyr. Men leirfjordbonden har takket høflig nei.

 

11,5 millioner

Selve gården er taksert til 11,5 millioner. Det er også prisantydning. Da er det 470 dekar totalareal, hvorav 107 er fulldyrka. Resten er skog, utmark og beiter. Det er cirka 2000 kvadratmeter med grisehus. Husene er bygd i betongelementer fra Overhalla. Unntaket er det nyeste huset, hvor det er brukt treelementer fra Mosjøen. Det er to fødeavdelinger med 20 binger i hver, hvorav en avdeling er fra 2009. Bingene måler ca 3,50 x 2,20 og er uten fiksering. Innredning er av plast fra Egebjerg og Felleskjøpet. Det er tilvekstavdelinger til smågrisen, samt rekrutterings og drektighets/bedekningsavdeling. Gården har våtfôring med ozonanlegg og har inntil nylig fått myse fra meieriet. Arbeidskraften er foruten Sigurd og Kristin tyske Naika.

– Hun er fast ansatt og kjempeflink, har kjøpt hus og trives veldig godt i området her, opplyser Langfors og Lorentzen. I tillegg har de noe annen hjelp i fjøset, og de setter bort siloslåtten til en nabo. Det meste av avlingen selger de til naboer, men ca 120 rundballer beholdes til grisen.       

 

På finn.no

Gården er nå lagt ut til salg på finn.no. Det har vært en prosess. Men nå er det avklart at ingen av barna tar over.

– Vi kan holde på noen år til, men ønsker å selge mens produksjon er på topp. En avlsbesetning på svin må hele tiden være på hugget, sier Langfors. Mange har vært innom nettsidene for å se på gården, men bare et par har spurt om prospekt, opplyser Sigurd.

– Dette er en spesiell gård med stor husdyrproduksjon. Jeg tror det er viktig at området fortsatt har en formerings/avlsbesetning som vår. For tida er som kjent svinenæringa inne i en tung periode med overproduksjon, sier Langfors. Timingen med å legge ut eiendommen for salg nå er derfor kanskje ikke den beste. Langfors/Lorentzen er forberedt på at salget kan ta tid. De kan gjerne jobbe på gården i en overgangsperiode hvis ny eier ønsker det.

– Men vi kan også flytte på dagen, sier Langfors.