Publisert: 15.08.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Satser småskala i USA

Jim og LeeAnn VanDerPol fra Minnesota var nylig på besøk i Norge.


Satser småskala i USA

Jim og LeeAnn VanDerPol fra Minnesota var nylig på besøk i Norge.

 Hun har slekt i Norge, og paret besøkte blant annet fire-fem gårder i Østfold. VanDerPol er svineprodusenter ved Willmar i Minnesota. Der de har kombinertproduksjon med drøyt 60 purker. Gården har sju ukers puljedrift slik at opplegget ligner en norsk besetning. Forskjellen fra Norge er at de selger nesten all gris selv. Selve slaktinga skjer på nærmeste slakteri, men de tar grisen i retur.

– Vi får en merpris på ca. 25 prosent ved å selge selv, forteller Jim.

Salget skjer til nisjebutikker, restauranter og cateringfirmaer. Bruket er et skikkelig familiebruk der også neste generasjon deltar i produksjonen. Det er LeeAnn og svigerdatter Cindy som står for salget av kjøtt. Svinerasen de har er en krysning mellom yorkshire, duroc og berkshire (engelsk svart rase), der de to siste er kjent for sin kjøttfylde. Gården har økologisk planteproduksjon på 750 dekar i et seksårig vekstskifte. Her er tre år eng til høyproduksjon, et år mais fulgt av havre/erter og mais igjen. Både mais og havre/erter inngår i egen fôrproduksjon.

– Men svineproduksjon er bare halvøkologisk selv om kjøttet selges dels i de samme kanaler. I USA må en enten være veldig stor eller finne sin nisje i markedet, forklarer Jim. VanDerPol satser på det siste. Under oppholdet i Østfold var de fasinert av hvordan norske gårder greide å utnytte gamle og nye driftsbygninger i et samspill.

– I USA bare river vi ned gamle hus, sier Jim. Ellers likte de den norske måten å ha purker i løsdrift.

– Kanskje noe vi kan kopiere i vår nisjeproduksjon, sier Jim.