Publisert: 12.02.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Samarbeid som resulterer i verdens beste hybrid

Nordic Genetics og Norsvin er avlsorganisasjoner med et felles produkt for svineprodusenter; Nordic Genetics yorkshire x Norsvin landsvin = den beste hybrid i verden.

 


Samarbeid som resulterer i verdens beste hybrid

Nordic Genetics og Norsvin er avlsorganisasjoner med et felles produkt for svineprodusenter; Nordic Genetics yorkshire x Norsvin landsvin = den beste hybrid i verden.

 

 

I dag satser både Nordic Genetics og Norsvin stort på avl og utvikling. Målsettingen med svineavlen er å forbedre det genetiske materialet slik at effektiviteten forbedres gjennom hele kjeden innen svineproduksjonen. Å se avlens del i svineproduksjonen som helhet gir styrke og forankring i våre avlsprogram.

Svensk hybrid er halvt NGs yorkshire og halvt Norsvin landsvin

Alle hybridungpurker som følger vår plan er en kryssing mellom Nordic Genetics yorkshire og Norsvins landsvin. Selv om diskusjonen ofte dreier seg om hybrid, er det viktig å huske at avlsarbeidet skjer i renrasepopulasjonene. Avlsarbeidet bygger på data som samles inn gjennom felttest, gjennom ultralyd og purkekontroll, samt gjennom stasjonsutprøvinger i begge land og på begge raser.

Avlsprogrammet for Nordic Genetics yorkshire

I Sverige er det i dag 12 avlsbesetninger på yorkshire, der de fleste har hybrid og 24 rene hybridbesentinger. I avlsbesetningene er det ca 2000 yorkshirepurker som er kjernen i avlen. I avlsarbeidet er det svært viktig å øke det genetiske nivået på alle kommende avlsdyr, og derfor arbeider avlsbesetningene mye med felttest. Fruktbarhet, spenekvalitet, tilvekst, spekktykkelse og eksteriør registreres på alle griser i disse besetningene.

Månseryd tester

Utenom felttest ute i avlsbesetningene er det en spesiell testingsstasjon; Månseryd. Hvert år testes ca 1700 yorkshire- og hampshireråner i et standardisert miljø som gir stor sikkerhet i de innsamlede data. På Månseryd registreres blant annet fôrforbruk på individnivå som muliggjør avl for bedre fôrutnyttelse. Fôr er av de tyngre kostnadspostene innen svineproduksjon, og egenskapen fôrutnyttelse er dermed en viktig del av avlsprogrammet.

I all ny informasjon fra avlsbesetningene og fra Månseryd beregnes nye avlsverdier hver hverdagsnatt. ”Handelsverdien ” beregnes siden gjennom at de nye ulike egenskapene økonomiske vekter. Den viser altså hvilket genetisk nivå individet befinner seg på i populasjonen, målt i svenske kroner, og er et verktøy for avlsbesetningene når de velger foreldredyr til neste generasjon. I figur 1 kan man lese en høy økonomisk vekt på egenskapen fruktbarhet i avlsprogrammet for yorkshire. Avlsmålet for fruktbarhet er å øke antall avvente griser per purke og år. På fruktbarhet avler vi for høyere antall levende fødte, høyere kullvekt ved tre uker, og kortere intervall mellom avvenning og ny bedekning.

Figur 1.Økonomisk vekting for de ulike egenskapene i avlsprogrammet for Nordic Genetics yorkshire.I et effektivt avlsprogram følger avlsframgangen målsettingen som vi har i ”handelsverdien”.

Figur 2, 3 og 4 viser at avlsframgangen er høy for egenskapene kullstørrelse, tilvekst og fôrforbruk. Avlsframgangen verdsettes til ca 20 SEK per år de siste årene. Nå øker Nordic Gentics satsningen på avl og utvikling, og dermed forventes det enda større avlsframgang i framtida.

Figur 3. Avlsframgang alder ved 100 kg for Nordic Genetics yorkshire.

Figur 4. Avlsframgang fôrforbruk for Nordic Genetics yorkshire.

Avlsprogrammet for Norsvins landsvin

Norsvin landsvins renavlskjerne er i dag spredd til flere land; Norge, Sverige, Finland, Litauen, Spania og USA. Årlig fødes ca 13500 renrasekull i populasjonen. Hele 32 prosent av disse kullene fødes i Norge, og ca 30 prosent fødes i USA. Norsvin har de siste årene satset store ressurser på å bygge opp en sterk og konkurransekraftig motor i sitt avlsprogram. Denne globale avlsmodellen for å få inn data er avgjørende for Norsvins landsvin, der fokus ligger på å vri avlsmodellen fra kvantitet til kvalitet. Dette gjelder både for kullstørrelse, slaktekvalitet, og ikke minst generell holdbarhet på livdyr. Nesten alle Norsvins avlsbesetninger fra USA til Litauen registrerer data på samme måte. Det vil si alt fra identifisering, bedekninger, kullutjevning og ultralyd skjer identisk på Norsvins system i alle de ulike landene. Ettersom alle Norsvins avlsbesetninger tar imot semin fra råner i Norge, eller fra brødre til disse seminrånene i Finland, er alle renrasedyr i de ulike markende i nær slekt med hverandre. I Norsvins avlsberegning inngår data fra USA på samme måte som data fra Norge eller Spania, noe som øker sikkerheten i alle markeder spesielt for egenskapene kullstørrelse, moregenskaper og helse.

Norsvins nye testing

Våren 2008 byttet Norsvin ut sin testingsstasjon og endret selve testen. Den nye stasjonen tester 3500 råner per år, halvparten duroc og halvparten landsvin. Rånene testes til de veier 100 kg. Individuelt fôrforbruk, fôrutnyttelse og tilvekstkurve registreres på her eneste råne. På grunn av de høye fôrkostnadene i Norge har fôrutnyttelse en sentral plass i Norsvin avlsprogram. Fôrkostnadene alene i Norge er på nivå med den totale kostnaden per kg produsert vare i for eksempel Danmark. Det helt spesielle med Norsvin rånetest er hvordan rånene fullfører testen. Tre dager i uka bedøves 24 råner og scannes gjennom en CT-skanner, på samme måte som flere personer har gjort på sykehus. Gjennom å sette sammen bildene på hver enkelt råne etterpå får man et visuelt bilde av rånen med mye informasjon uten å ta livet av den. En positiv effekt av så sikre data i slike mengder er at de økonomiske vektene som gis hver egenskap i avlsmålet kan minskes uten at det går utover det årlige framskrittet. I praksis betyr det at man frigjør seleksjonskraft til andre egenskaper, i Norsvins tilfelle robusthet hos purker og smågrisens overlevelseevne.

Verdtsettes kontinuerlig

Avlsmålet for Norsvins landsvin verdsettes kontinuerlig utfra avlsframgang som oppnås og synspunkt fra eiere og kunder. Figur 5 og 6 viser dagens avlsmål, og oppnådd årlig framgang. Total avlsframgang per slaktegris for bare Norsvins landsvin har de siste årene ligget over 30 NOK per år. I framtiden kommer kanskje den økonomiske vekten på slaktekvalitet til å reduseres betydelig, men takket være det robuste systemet forventes fortsatt betydelig framgang. Norsvin reduserte i 2004 den økonomiske vekten på antall levende fødte smågriser for å få med kullvekt og antall spener samtidig. Med det datamaterialet som ligger bak er det årlige framskrittet for levende fødte fortsatt ca 0,2 levende fødte per kull, samtidig som det skaper framskritt for kullvekt og antall spener (figur 7-9).

Figur 5 Økonomisk vektprosent for de ulike egenskapene i avlsprogammet for Norsvin landsvin.

Figur 6. Fordeling av årlig framgang – Norsvin landsvin.

Figur 7. Avlsframgang antall spener Norsvin landsvin.

Figur 8. Avlsframgang antall levende fødte Norsvin landsvin.

Figur 9. Avlsframgang kullvekt for Norsvin landsvin.

Globalt konkurransekraftig genetikk

Nordic Genetics yorkshire og Norsvins landsvin har i mange år vist sin høye global konkurransekraft. Nordic Genetics har med gode produksjons- og holdbarhetsresultater eksportert livdyr til mange ulike land. Et eksempel som viser nivået på vårt avlsmateriale er eksporten av seks yorkshireråner til USA i 2007. Nasjonal avlsvurdering i USA har vurdert tre av dem blant de 10 beste rånene som brukes innen renraset yorkshireavl.

Står sammen

Nordic Genetics og Norsvin står sammen om den framtidige utviklingen av hybriden NG yorkshire x N landsvin. Målet er at denne hybriden skal konkurrere internasjonalt med de beste tilgjengelige livdyrene. Vår mål er å tilby et balansert hunndyr som gir mye effektivitet og produktivitet til avkommet. Det er unikt i verdenssammenheng at vårt livdyr kan gi så mye effektivitet til avkommet sitt. Dette er et resultatet av kostnadsstrukturen i produksjonen vår, der fôrkostnader, byggekostnader og velferdsregler tradisjonelt har gitt høyere produksjonskostnader. Derfor har vi ikke bare søkt etter effektivitet hos far til slaktegrisen, men også hos mordyret. Dette er en styrke som vi skal ta med oss og bygge videre på. Den globale produksjonen etterspør stadig et mer kostnadseffektivt mordyr som bidrar positivt til økonomien i slaktegrisproduksjonen, samtidig som den leverer mange vitale smågriser. I 2010 og 2011 kommer Norsvin til å lansere hybriden vår i USA i stor skala.