Publisert: 19.01.2018 Oppdatert: 19.10.2018

Stikkord:

Ingris' årsstatistikk for 2017

Registrer 2017-tallene i februar

Er du ferdig med alle registreringer i Ingris for 2017? Siste frist for registreringer som skal med i årsstatistikken er 28. februar. Resultatene som beregnes er viktige for dere som driver med gris, og som dokumentasjon av norsk svineproduksjon.


Av Solveig Kongsrud, Norsvin

Registrer innen 28. februar
2017 er historie, og etter de siste årenes historiske gode framgang i produksjonsresultater er vi spent på hvordan det har utviklet seg for purker, smågris og slaktegris i løpet av fjoråret. Det er viktig for hver enkelt produsent å få tall på egen produksjon. Ble resultatene slik du hadde planlagt, eller er det ting du må jobbe mer med? 

Det er viktig å ha et sammenligningsgrunnlag. Ingris årsstatistikk som utarbeides hver vår er nettopp det. Årsstatistikken med tilhørende data i databasen er også viktig for dokumentasjon av norsk svineproduksjon, forsk­ning og utvikling i svinebransjen og ikke minst som grunnlag for prognoser for produksjon av svinekjøtt. Norsvin, Animalia og slakteriene legger ned mye jobb i å få mest mulig data av så god kvalitet som mulig. 

For å være med i Ingris årsstatistikk for 2017 må alle registreringer for fjoråret være gjort innen 28. februar. De besetningene som har feil og mangler ved denne fristen vil bli tatt ut av beregningsgrunnlaget for nøkkeltallene for de ulike produksjonene.

Statistikk og rangering av besetninger
For å få en representativ og riktig statistikk er det viktig at vi har mange registrerte data, og at de er så riktige som mulig. Det betyr alt alle hendelser for purker som har skjedd i 2017 skal registreres. Alle purker skal med, både de med gode og dårlige resultater. Ta en ekstra sjekk på om alle purker som er slakta, avlivet, døde eller solgt er registrert som utmeldt. Er siste pulje med bedekning, grising og avvenning i fjor blitt registrert? I purkeringene er det viktig at alle kull er blitt registrert på riktig satellitt. For smågris og slaktegris tar vi med alle innsett/perioder som er avsluttet i 2017. Det vil si at perioder som er påbegynt i 2016 og avsluttet i 2017, er med i beregningene for 2017, mens perioder som er påbegynt i 2017 og først avsluttet etter nyttår ikke tas med før i 2018.
Ta en ekstra sjekk på om alle griser som er døde eller avlivet er registrert. 

Det er viktig at alt fôr som er kjøpt inn eller forbrukt er registrert i alle perioder for smågris og slaktegris. Dette får du et godt bilde av når du ser nøkkeltallet «FEn per kg tilvekst». Rimer resultatet? I 2016 var gjennomsnittet for alle på 2,68, og de beste brukte ned mot 2,30 FEn per kilo tilvekst. Er det noe som ikke stemmer eller du trenger hjelp, så kontakt rådgiver i slakteri, fôrfirma eller Ingris brukerstøtte straks. 

Alle besetninger som skal med i rangeringen og konkurransen om å bli blant årets beste besetninger må ha komplette data for 2017. I besetninger med purker, inkl. purkeringer, må alle obligatoriske registreringer for alle dyr være på plass. For smågris og slaktegris må det være registreringer av dødelighet, tilvekst og fôrforbruk for minst 80 prosent av besetningens årsproduksjon av henholdsvis smågris eller slakteris for å inngå i rangeringen. Når det gjelder satellitter i purkeringer må det være data fra minst tre puljer for at satellitten inngår i rangeringen

Ajourhetsrapporter på e-post
For å få oversikt over om besetningene er ajour med registreringer for 2017 vil både Ingris administrasjonen, og råd­givere i slakteri og fôrbransje kjøre noen runder med spesielle rapporter. Disse rapportene lister ut purker eller avdelinger med smågris eller slaktegris som ser ut til å mangle registreringer. Det blir informert om hva som er siste registrering for de aktuelle purkene og når siste status for smågris og slaktegris er satt. Får du slike e-poster bør du sjekke de purkene eller avdelingene som er listet opp,
og registrere det som eventuelt mangler. Får du e-post om en tilvekstavdeling som ikke er i bruk lenger så ta kontakt.

Konfidensialitet
Mange er opptatt av at opplysninger om produksjonsresultater og produksjonsomfang er personlige og sensitive, og er redd for at uvedkommende skal få kjennskap til dem. I Ingris kan du angi hvilke rådgivere som skal ha tilgang til dataene dine. Det er dere svineprodusentene som eier dataene i den sentrale databasen, og vi i Ingrisadministrasjonen er svært opptatt av konfidensialitet. 

Data som dere registrerer i Ingris blir i utgangspunktet bare brukt som grunnlag for beregning av gjennomsnittsresultater for produksjonsgrupperinger og geografiske områder. Resultater, produksjonsomfang eller navn til enkeltprodusenter blir aldri offentliggjort uten den enkelte bondes samtykke. 

Eksterne forskningsprosjekt må alltid søke samarbeidsrådet for Ingris om tilgang på data og undertegner avtale om databruk i hvert enkelt prosjekt. Brukerstøtte og rådgivere sentralt eller lokalt sender heller ikke data eller resultater for enkeltprodusenter til bank, forsikring eller myndigheter. Du skal derfor ikke være redd for å registrere data i Ingris.

Gjør det enkelt – sett standardavdelinger i Ingris

Ny tilvekstdel i Ingris for smågris og slaktegris er nå lansert. Her det det mange muligheter til å automatisere og forenkle registreringene. En av dem er å sette standardavdelinger, slik at hendelser legges direkte i den avdelingen de hører til.

Oversikt
Når du åpner den nye tilvekstdelen kommer du til et oversiktsbilde der alle hendelser som Ingris ikke vet hvor skal plasseres havner. Herfra kan du fordele disse hendelsene til den rette avdelingen. 

Dersom du har et enkelt opplegg med en avdeling for enten smågriser eller slaktegriser, bør du få registrert standardavdelinger slik at alle avvenninger havner i riktig avdeling. Det samme for solgt eller kjøpt smågris. 

Det kan også settes standardavdeling for leverte slakt. Har du flere avdelinger som det leveres slakt fra, kan du be om flere klubber slik at slakt fra ulike avdelinger får forskjellige merkenummer. Disse merkenumrene kan så kobles opp mot ulike avdelinger slik at Ingris automatisk fordeler slaktene til den avdelingen de hører til. Det er selvsagt mulig å overskrive og endre standardavdelinger. 

I den gamle tilvekstdelen havnet alle slakt i «Tilvekst» om ikke annet var angitt. Det gjør de ikke i den nye versjonen. Men alle slakt som er overført fra slakteriet til Ingris før lansering, ligger i avdelingen «Tilvekst». 

Standardavdelinger
Standardavdeling for hvor smågrisene skal ved avvenning settes i purkedelen under «Annet» og «Brukervalg» (Bilde 1). Hvilke avdelinger som skal brukes som standard ved salg av smågris, kjøp av smågris og levering settes i tilvekstdelen. Dette gjøres ved å velge menypunktet «Avdelinger», slik at bildet «Oversikt avdelinger» åpnes (Bilde 2). Her ser du hvilke standardavdelinger som er satt. For hver avdeling er det en knapp med «Endre». Ved å klikke på denne åpnes et nytt bilde «Avdelingsdetaljer» (Bilde 3). I dette bildet kan du hake av for standardavdelinger og registrere merkenummer for slakt for den aktuelle avdelingen. 

Et eksempel er hvis du har en smågrisavdeling så skal det vises at denne avdelingen er standardavdeling både for avvenning og smågris i avdelings­oversikten. Om du har en slaktegrisavdeling og driver med innkjøpt smågris, så skal denne være standardavdeling både for smågris og slakt. 

Har du enkle systemer og har satt standardavdelinger riktig, så går mye av registreringsarbeidet i tilvekstdelen av seg selv.

Bilde 1 (øverst): Standardavdeling for smågris ved avvenning settes i «Brukervalg» i purkedelen. Bilde 2 (underst): Oversikt avdelinger i den nye tilvekstdelen. Her ser du hvilke standardavdelinger som er registrert.

Bilde 3: Avdelingsdetaljer i ny tilvekstdel. Her registreres standardavdeling for salg/kjøp av smågris og slakt. Her angis også merkenummer for slakt om dette brukes.