Publisert: 13.05.2018 Oppdatert: 13.08.2018

Stikkord:

Produksjonen må ned

Da er Vegamøtet «Måsegg og Grisprat « blitt arrangert for tiende gang. Og det med et program av de aller, aller beste. 


Her var styreleder i Nortura, Trine Hasvang Vaag, leder i Norges Bondlag  Lars Petter Bartnes, og leder i Norsvin Geir Heggheim. Med oss var også utviklingssjef i Felleskjøpet Bjarne Holm og matblogger Yngve Ekern. Oppmøtet var dessverre ikke av det aller beste , kanskje på grunn av sein vår her nord, våronn, eller av at økonomien er så pressa for tiden at man ikke ser seg råd til å delta. Alle innledere var i alle fall opptatt av muligheten vi nå har fått gjennom jorbruksforhandlingene til å regulere markedet og også til å regulere produksjonen.

Det var stor enighet på møtet om at markedsregulering alene ikke er nok for å få avsetning på grisen vår. Produksjonen må ned. Jeg mener at det å bare bruke pris for å få produksjonen ned ikke er løsningen. Dette vil ramme nyetablerte brukere med høg gjeld og som har de beste produksjonslokalene dyrevernsmessig . Brukere vi absolutt bør ha med oss inn i fremtiden.

Jeg kunne tenkt meg en frivillig ordning, der en prosentvis reduksjon av  gjennomsnittlig produksjon av smågris de siste tre år blir premiert så sterkt at omtrent alle blir med på den. Eksempelvis : En smågriskonsesjon produserer i dag 4200 smågris. En reduksjon på fem prosent vil gi  en produksjon på 3990 gris. Hvis bonusen da blir + 50kr per smågris, vil dette gi 199.500 kr i økt inntjening for å redusere med 210 smågris.

Det blir en viktig oppgave for gruppen som skal komme med forslag til ordninger innen 1. september å vurdere disse tingene. Det er også viktig at det lanseres ordninger som myndighetene aksepterer, sånn at vi ikke får overraskelser i etterkant.

Per-Fredrik Bang, styremedlem Norsvin