Stikkord:
– Pris og etterspørsel er god nå
Det er en optimistisk tone som møter gjesten på Pierre Le Flochs gård nord i Bretagne, nær byen Saint Breiuc. Pierre er en av de ledene svineprodusenter i dette området.
- Pris og etterspørsel er god nå
Det er en optimistisk tone som møter gjesten på Pierre Le Flochs gård nord i Bretagne, nær byen Saint Breiuc. Pierre er en av de ledene svineprodusenter i dette området.
Gårdens inntektskilde er dyrket mark, melk og svineproduksjon. -Visst er det bekymringsfullt nå med euro-krisen, sier han. Men Europas bønder har en lys framtid. Etterspørselen av produktene våre øker. I Frankrike får vi bra uttelling for jobben vi gjør, men all framgang krever hardt arbeid, sier Le Floch. Pierre Le Flochs gård er på nærmere 260 hektar. Den driver han sammen med kona si og seks medarbeidere. Omsetningen er god, og i løpet av forrige år ga gården en inntekt på drøyt 12 millioner. Inntektene kommer fra de tre hovedområdene melk, gris og planteproduksjon. -Viktigst hos oss har alltid vært grisene våre, sier han. Forrige år var svineproduksjonen vår største inntektskilde, deretter kom inntekter fra melkeproduksjon. Kornproduksjonen går i hovedsak til svinefór.
Grei lønnsomhet
Pierre Le Floch hadde i løpt av forrige år 75 kyr og nærmere 1000 griser. Bidraget fra Brüssel var nær en million kroner i løpt av 2011. I Frankrike er det vanlig at 80 prosent av produksjonen går til slakt, resten blir benyttet i avlen. Hver purke gir i snitt 12 smågriser per kull. Prisnivået i svineproduksjonen er lavere i Frankrike sammenlignet med Skadinavia. Til tross for dette gir svineproduksjonen bedre lønnsomhet i Frankrike. En fransk produsent får omtrent 14 kroner per kilo svinekjøtt, i Sverige ca 16 kroner, Finland 1,50 euro. Prisen på smågriser i Frankrike er ca 310 kroner, mens de nordiske landene har priser langt over dette. I Norden er det kjent at grisen har betydelig mer plass å røre seg på. Grisehusene er større i land som Norge, Finland og Sverige enn hva de er i Syd-Europa. En annen årsak til bedre lønnsomhet i Frankrike er klimaet. Å investere i bygninger i Frankrike med sine milde vintre er mindre kostnadskrevende. Men hos Pierre le Floch er det god plass. Her får gårdens purker stor plass, ikke minst når de skal grise.
Nye krav
I år har som kjent kravene til svineprodusentene i Europa blitt skjerpet. Dyra skal få bedre plass, og drektige purker skal gå løse. -For oss blir det ikke noe problem, sier Pierre Le Floch. Våre binger er allerede store og vi er nøye med å ha det rent, sier Le Floch. Dette har alltid vært en del av vår forretningsidé. Harmoniske griser vinner vi alle på, produsenter som konsumenter, mener han. -Hvor mange svineprodusenter i Frankrike som kommer til å berøres av de nye kravene vet jeg ikke. Men den store majoriteten vil klare de nye reglene økonomisk. Prognosen for Europas svineprodusenter er god. Noe som blant annet Bristish Pig Council har slått fast. En grunn til økt lønnsomhet er Kina. Kinesernes konsumering av svinekjøtt kommer til å øke kraftig i de kommende år, og det forventes økt eksport til Kina.
Bretagne
Pierre Le Floch holder til i Bretagne. Bretagne skiller seg merkbart fra det øvrige Frankrike. Dette er en gammel kulturregion med eget språk og egen historie. -Den egne kulturen er nok viktig for alle i Bretagne, sier Pierre Le Floch. Å være kjent med sine røtter kan være en fordel. I Bretagne er dette tydelig. Interessen for den egne kulturen og språket er sterkt. I Bretagne skiltes det på fransk og bretonsk. Bretagnes mest kjente byer er Brest, Rennes, Saint Malo og Saint Brieuc. Landsdelen består av fire kommuner, Cotes d’Armor, Morbihon, Ile Villain og Finistere. -Men vi er også europeere. Euro-kisen nå er en bekymring, den har skapt depresjon og arbeidsløshet i Hellas og Spania. Nå håper vi alle på en oppgang i Europa. Samarbeidet innen EU er et viktig og fint fredsprosjekt, og det ville vært trist om alt havarerer, synes Pierre.
Stort jordbruksland
Pierre Le Floch sprer godt håp for Frankrikes bønder. Frankrike har drøyt 600 000 bønder, en tredjedel av disse oppgis å drive en eller annen form for svineproduksjon. I løpet av forrige år var det nærmere 15 millioner griser i Frankrike. Gjennomsnittet er 75 purker per besetning. Frankrike har enorme arealer med dyrket mark. Landets areal er det doble av Sverige, mens dyrket arealet er ni ganger så stort. – De franske politikere verner om den franske bonden, sier Pierre Le Floch, og det uansett politisk farge. Sarkozy beskyttet den franske bonden, og det virker som også den nye presidenten Francois Holland gjør det. – At Europa også i fortsettelsen skal produsere sin mat er selvfølgelig, tross globaliseringen. Lokalprodusert er alltid best. Forbrukerne opplever dette som tryggest. – For oss franske svinebønder er trenden også tydelig. Franskmenn forstetter å spise svinekjøtt, selv om vi har sett en viss nedgang i den senere tid. Men den er ikke dramatisk nok til at mange velger å legge ned produksjonen.
Investeringer
Pierre le Floch sier allikevel at utfordringene for franske bønder er avvegningen mellom å investere i nytt eller fortsette med gammel utrustning. Pierre Le Floch investerte forrige år omtrent 250 000 euro i modernisering. -Våre investeringer har vært nødvendige. Uten det hadde vi ikke bestått som en sterk svineprodusent, sier han. – Hvordan ser du på støtten fra Brüssel? – For oss er den ikke avgjørende, sier han. Men EU får både rettferdig og urettferdig kritikk. Kritikken går ofte på byråkratiet som EU steller i stand. Bøndene føler at det blir galt hvis de må bli flinkere til å fylle ut dokumenter og skjemaer enn å drive egen gård. Nå håper vi bønder i alle fall på at krisen med euroen løser seg, sier han. Det merkelige er at svineprodusenten i et land i krise, som Spania, får europeiske toppriser for svinekjøttet sitt. Hva det kommer av vet jeg ikke, men kanskje bidrar alle turistene med sine grisefester, smiler svinebonden i Bretagne.