Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Passerte 1,5 millioner slaktegriser

Det ble satt nye rekorder i grise-Norge i fjor. For første gang ble det slaktet mer enn 1,5 millioner griser. Totalproduksjonen har dermed passert 116 millioner kilo.


Passerte 1,5 millioner slaktegriser

Det ble satt nye rekorder i grise-Norge i fjor. For første gang ble det slaktet mer enn 1,5 millioner griser. Totalproduksjonen har dermed passert 116 millioner kilo.

 

Det var 3455 produsenter som leverte slaktegriser i 2006. I gjennomsnitt leverte de 419 griser til slakt i 2006. Middels kjøttprosent ble 57,09, og slaktevektene var relativt høye med 74,9 kilo, viser Animalias tall fra slaktestatistikken.

 

Østlandet størst

Østlandet er den klart største regionen når det gjelder produksjon av slaktegris. 622 000 av slaktegrisene er produsert her, eller 44 prosent av produksjonen. Det var også Østlandet som hadde størst vekst i produksjonen siste året sammen med Nord Norge. Men hvis en ser utviklingen over flere år så har Vestlandet hatt størst vekst med 3,5 prosent, og Nord-Norge størst tilbakegang med 2,7 prosent.

 

Kjøttprosentrekord

Middel kjøttprosent har aldri vært så høy i Norge siden vi startet med kjøttprosentmåling i 1989. Middel kjøttprosent endte på 57,09. Men det er et lite skår i gleden; økningen i forhold til foregående år har dessverre ikke vært lavere siden 1993. Økningen siste år var på 0,11 prosentenheter. På det meste har økningen i middels kjøttprosent vært over 0,5 prosentenheter i året. Siden 1989 har middels kjøttprosent økt med over 2,8 prosentenheter.

 

Best vestpå

I 2006 var middel kjøttprosent høyest på Vestlandet med 57,22 %. Kjøttprosenten er lavest i Nord Norge med 56,74 %, tett fulgt av Midt-Norge. Middel kjøttprosent i disse to landsdelene er lavest, til tross for de laveste slaktevektene i landet.

 

74,9 kilo slaktevekt i fjor

Middel slaktevekt i Norge har vært på et høyere nivå i årene etter 2000. I disse årene har årsmiddelvekta variert mellom 73,5 og 76,7 kg. Middels slaktevekt for 2006 ble 74,9 kg, og dette er et resultat som Animalia anser for å være høyt sett i et historisk perspektiv.

Middel slaktevekt var høyest på Østlandet med 75,4 kg, og lavest i Nord Norge med 73,3 kg.