Publisert: 15.09.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nye produkter av svinekjøtt

Det må tas et nytt krafttak for å utvikle nye produkter av svinekjøtt. Over en lengre periode har salget stagnert.


Nye produkter av svinekjøtt

Det må tas et nytt krafttak for å utvikle nye produkter av svinekjøtt. Over en lengre periode har salget stagnert.

Det må tas et nytt krafttak for å utvikle nye produkter av svinekjøtt. Over en lengre periode har salget av svinekjøtt stagnert.

Det elendige grillværet må ta naturligvis ta sin del av skylda for salgssvikten i sommer. Den fører til økt innfrysing og eksport, noe som betyr økte kostnader. Overskuddet av svinekjøtt forventes å bli 3 700 tonn i år og hele 4 7 00 tonn neste år. Dette betyr høyere omsetningsavgifter, og vi kan skyte en hvit pil etter målprisene. Kanskje kan årets overskudd eksporteres, men prognosene viser at lagrene vil bygge seg opp. Alle svinekjøttprodusenter som har vært med en stund vet hva dette betyr.

Men poenget her er at oppbremsing i salgsveksten startet også før det elendige været satte inn.

Etter en topp i 2007, da vi spiste 26,9 kilo svinekjøtt per innbygger (engrossalg uten fratrekk for benprosent), har heller svinekjøttforbruket gått ned enn opp. Fra 2006 til 2007 spratt salgsproduksjonen og engrossalget opp fra henholdsvis 115 000 tonn til 126 000 tonn. Men etter dette har tallene ligget lavere eller på omtrent samme nivå.

Stagnasjonen i salget har skjedd tross for at svinekjøtt har vært brukt som lokkemat og kjørt på billigsalg av flere dagligvarekjeder. Det kan altså ikke være prisene som er skyld i at salget stagnerer.

Det må handles raskt både på kort og lang sikt for å snu denne utviklingen. Kjøttindustrien har sjøl et stort ansvar her, men også Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Vi ikke se at Matprat har spesielle tiltak for svinekjøtt på sin aktivitetsplan mellom uke 32 og jula.

Aktørene må også øke trykket når det gjelder å utvikle nye produkter av svinekjøtt. Mye bra er gjort, både fra merkevareleverandørene sjøl og fra det merkevarenøytrale Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Men her nytter det ikke å hvile på gamle laurbær.

«Stagnasjonen har skjedd til tross for at svinekjøtt har vært brukt som lokkemat og kjørt på billigsalg»